Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Meessemanová dotáhla Belgii do čtvrtfinále, postupují i Američanky

Belgické basketbalistky jsou při své premiéře na olympijských hrách po druhé výhře ve čtvrtfinále. Po předchozím vítězství nad silnou Austrálií opět pod vedením Emmy Meesemanové porazily Portoriko 87:52. Osmadvacetiletá šampionka zámořské WNBA z roku 2019 tentokrát zaznamenala 26 bodů a 15 doskoků.

Emma Meessemanová
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Velkou podporu měla hvězda ruského Jekatěrinburgu a Washingtonu Mystics i od sester Hanne a Kim Mestdaghových, které se podělily o 33 bodů (18+15).

Skupinu C zakončí bronzové medailistky z posledních dvou mistrovství Evropy a čtvrtý tým ze světového šampionátu v pondělí proti Číně, jež už má také jistotu postupu do dalších bojů. Asijský tým uštědřil druhou porážku na turnaji Austrálii, kterou po dramatu v závěru porazil 76:74. Australanky díky trojce Jenny O'Heaové dvě sekundy před koncem srovnaly, ale po rozehrávce vybojovala Li Jüe-žu faul a po vypršení času proměnila oba trestné hody.

Ve skupině B si podle očekávání zajistily s předstihem postup také Američanky, které po pomalejším rozjezdu porazily domácí reprezentaci 86:69. Japonky vyhrály první čtvrtinu 30:28, ale pak už se hrálo v režii favoritek, byť výraznější trhák podobně jako v prvním utkání proti Nigérii nepředvedly.

"Soupeřky byly pořád v zápase. Ten rozdíl mezi námi a zbytkem světa se smazává," řekla trenérka Dawn Staleyová.

Nejužitečnější hráčka WNBA za rok 2020 A'ja Wilsonová si připsala i ve druhém utkání double double, tentokrát předvedla 20 bodů a 10 doskoků, Breona Stewartová ji napodobila s 15 body a 13 doskoky.

Američanky usilují o sedmý olympijský triumf za sebou a v základní skupině mají před sebou ještě zápas s vicemistryněmi Evropy z Francie.

Výsledky olympijského turnaje basketbalistek:

Skupina B: USA - Japonsko 86:69 (28:30, 49:40, 65:53)

Skupina C: Belgie - Portoriko 87:52 (23:16, 43:24, 60:37).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články