Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lezec Ondra na olympiádě chybět nebude. Tokio si zajistil v kvalifikaci

Až v příštím roce odstartuje závod ve sportovním lezení na olympijských hrách v Tokiu, Adam Ondra na něm nebude chybět. Český reprezentant si účast pod pěti kruhy zajistil postupem z prvního místa do osmičlenného finále kvalifikace ve francouzském Toulouse. Pomohli mu i Japonci.

Adam Ondra
zdroj: ČTK/AP/ autor: Keita Iijima

Ve finále kvalifikace je ve hře šest účastnických míst. Mezi postupujícími jsou ale také dva Japonci a pořadatelská země příštích Her už dvě místa získala na mistrovství světa. Šest postupových míst by tak měli obsadit zbývající finalisté. A Ondra už na sociálních sítích oznámil, že má Tokio jisté.

"Je to úleva, že to vyšlo. Byl to tlak, kterému se nedalo vyhnout, ale slušně jsem se s tím popasoval," pochvaloval si. "Sice je šest míst do Tokia, ale vzhledem k tomu, že byli připuštěni Japonci, kteří už na olympiádě jsou, a dva z nich jsou v tom finále, tak je nás tam šest Nejaponců a mělo by nás šest rovnou postupovat do Tokia. Takže sobotní finále bude spíše za odměnu a moc se na to těším," vysvětlil.

Japonci se ale podle informací serveru ukclimbing.com obrátili kvůli interpretaci rozdělování olympijských kvót na sportovní arbitráž CAS, která bude řešit jejich spor s mezinárodní federací. Rádi by zajistili místa pro další závodníky, aby si mohli až příští rok na jaře vybrat, koho podle aktuální formy na OH nominují.

Ondra v Toulouse úspěšně napravil nezdar z mistrovství světa, kde v kombinaci kvůli kontaktu s nýtem při lezení na obtížnost neprošel z kvalifikace a propásl první šanci na postup na OH.

Ve své nejslabší disciplíně rychlosti si Ondra vylepšil osobní rekord na 7,464 sekundy, což mu stačilo na čtrnáctou pozici. Byl z toho příjemně překvapený, protože se mu v tréninkových kolech ani v prvním závodním příliš nedařilo. "Paradoxně na tom druhém závodním pokusu jsem se nějakým způsobem cítil uvolněnější. Udělal jsem si svůj osobák, takže jsem se asi i s určitou dávkou štěstí dostal na 14. místo, což byl začátek, který jsem nečekal," komentoval brněnský rodák úvodní disciplínu.

Postavení v kombinaci si vylepšil v boulderingu, kde dvě ze čtyř cest zdolal hned napoprvé. Na vrchol se dostal ještě v jedné, ale v té čtvrté zůstal opakovaně těsně pod vrcholem a měl stejně jako dalších devět lezců bilanci tři topy a čtyři zóny. Zařadil se mezi nimi na druhé místo, díky nižšímu počtu pokusů zvítězil Číňan Pchan Jü-fej. "To mi dodalo sebevědomí, protože jsem věděl, že musím zalézt velmi průměrně v obtížnosti, aby mi to dalo potom to finále," pochvaloval si.

Před svou nejsilnější disciplínou byl Ondra v kvalifikaci na průběžném čtvrtém místě. V lezení na obtížnost byl největším favoritem. Letos neprohrál žádný specializovaný závod, získal světový titul a ovládl celkové hodnocení Světového poháru.

Na stěnu nastoupil jako poslední a stal se čtvrtým lezcem, který dohmátl na vrchol cesty, kterou sám považoval za poměrně lehkou. "Rozhodoval čas, což je z našeho lezeckého pohledu vždycky škoda. Z mého osobního pohledu to, že někdo vyleze cestu rychleji, vůbec neznamená, že je lepší lezec," uvedl. Z nejlepší čtveřice byl Ondra nicméně nejrychlejší, takže si připsal další výhru. V celkovém součinu umístění nasbíral 28 bodů a v kvalifikaci zvítězil.

Finále mužské soutěže se v Toulouse uskuteční v sobotu od 19 hodin. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra postoupil do finále olympijské kvalifikace z prvního místa
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články