Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Lewis by odepsal celou atletickou sezonu. Bude to hodně bolet, ale vymažme ji, řekl

Legendární Carl Lewis by kvůli pandemii koronaviru odepsal celou letošní atletickou sezonu a olympijské hry v Tokiu by odložil na rok 2022, aby nebyly ve stejném roce jako atletické mistrovství světa. "Smažme tuhle sezonu," vyzval.

Carl Lewis a Mike Powell
zdroj: Reuters autor: Gary Cameron

"Koncentrujme se na mistrovství světa (v roce 2021) a dejme to dohromady. Bude to hodně bolet, ale vymažme ji," řekl Lewis v rozhovoru pro Reuters.

Kvůli šířící se nákaze přijímají vlády přísná opatření omezující pohyb lidí, kvůli uzavřeným hranicím není možné cestovat. "Jsme v šedé zóně. Nemyslím si, že by olympiáda byla, ale musíme se pořád připravovat," uvedl osmapadesátiletý Američan a devítinásobný olympijský šampion.

Mezinárodní olympijský výbor v neděli poprvé veřejně uvedl, že kvůli koronaviru zváží posunutí termínu OH. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje roční odklad. Lewis by ale byl pro posun o dva roky.

"Měli bychom zimní a letní olympiádu ve stejném roce, jako to bývalo. Díky tomu by atletika měla globální vrchol v každém z následujících čtyř let. Měli bychom mistrovství světa (v letech 2021 a 2023) a mezitím olympiádu. A v roce 2024 by pak následovala olympiáda v Paříži," konstatoval.

Kolize s fotbalovým mistrovstvím světa by nehrozila, protože šampionát v Kataru se bude v roce 2022 vzhledem k tamním klimatickým podmínkám hrát až v listopadu a prosinci.

Úplné zrušení olympiády Lewis odmítl. "Je to pro každého až moc významná akce na to, aby ji neměl. Sportovci si ji zaslouží. Není to ničí chyba, ale každého problém," řekl někdejší veleúspěšný sprinter a dálkař.

Bez ohledu na budoucí rozhodnutí bude mít koronavirus vážné ekonomické dopady i na sport. "Polovina mítinků může přijít o sponzory, protože firmy budou mít problémy. Některé mohou zmizet a už se nevrátit. Může to trvat dva až tři roky, než se ekonomika vzpamatuje," odhadl Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články