Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Letní olympijské hry v Tokiu se nemusí konat v létě, připustil šéf MOV Bach

V úterý definitivně odložené Hry v Tokiu nemusí dle slov předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha nutně proběhnout v létě. Při telefonické konferenci s novináři zdůraznil, že hledání nového termínu bude vyžadovat oběti a kompromisy od všech zúčastněných. Sportovce požádal o pochopení a shovívavost s možnými škrty a přesuny v přípravě.

"Naším posláním je zorganizovat olympiádu a naplnit sny sportovců," řekl Bach, který se na odložení největšího sportovního svátku dohodl kvůli současné pandemii koronaviru s japonskými organizátory a zástupci vlády.

Ohledně termínu je zatím jisté jen to, že se OH budou konat nejpozději v létě 2021, v úvahu však připadají i jarní měsíce. "Není to omezeno jen na léto. Všechny možnosti jsou na stole," potvrdil.

Koordinační komise MOV a organizační výbor Her v Tokiu už vytvořily pracovní skupinu, jež bude všechny otázky řešit. Čeká je v první řadě hledání co nejvhodnějšího termínu v nabitém sportovním kalendáři a jednání se zástupci jednotlivých sportovních federací. I ty totiž v řadě případů musely kvůli pandemii odkládat šampionáty na pozdější dobu. Na léto 2021 už mají naplánované MS například atleti i plavci.

"Přede dveřmi navíc máme zimní olympijské hry 2022 a olympijské hry mládeže 2022. Jsou to obrovské výzvy, které navíc v současných podmínkách home officu nebudou úplně snadno splnitelné," dodal s narážkou na velká omezení pohybu v řadě zemí. "Je to jako obří puzzle, každý kousek musí pasovat. Když jeden vyjmete, všechno se zhroutí. Členům pracovní komise proto není rozhodně co závidět."

Řešit se bude mimo jiné i dostupnost olympijské vesnice v pozdějším termínu, nárůst nákladů či podmínky pro sponzory. Byty v chystaném areálu totiž měly po skončení soutěží přejít na nové majitele a řada už je prodaná nebo pronajatá. "Uděláme, co budeme moci, abychom měli olympijskou vesnici, protože právě tam pokaždé bije srdce olympijských her," upozornil Bach, který ale zároveň nevyloučil, že možná bude nutné smířit se i s jiným řešením.

Před telefonickou konferencí s novináři se Bach obrátil na sportovce a požádal je o trpělivost. "Dejte nám čas, abychom mohli zvážit všechny otázky a celá skládačka zapadla do sebe," žádal šestašedesátiletý německý funkcionář prostřednictvím YouTube. "Nemohu vám slíbit ideální řešení, ale mohu slíbit, že uspořádáme ty nejlepší možné Hry," řekl.

Připomněl také, že olympijské hry jsou nejkomplexnější událostí planety a dosud nikdy nebyly odloženy. Pořadatelé proto nemají žádný tahák, jak se s novou situací vyrovnat, a reorganizace na pozdější termín bude pro všechny extrémní výzvou.

"Olympijské hry v Tokiu mohou být oslavou lidstva po překonání současné koronavirové krize, opravdovou oslavou naší cílevědomosti a potvrzením olympijského ducha, který nás všechny spojuje," zakončil Bach.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články