Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kudějové se semifinále nepovedlo a nepostoupila. Nečekané zlato slaví Funková

Kateřina Minařík Kudějová finále v Japonsku nepojede. Česká kajakářka nepředvedla dobrou jízdu, měla i dvouvteřinovou penalizaci a mezi nejlepší desítku neprošla. Kudějová tak nevylepší desáté místo z minulé olympiády v Riu, nyní skončila patnáctá. Semifinále vyhrála hlavní favoritka Jessica Foxová, ovšem ve finále skončila až třetí. Zlato slaví Ricarda Funková z Německa.

Kateřina Minařík Kudějová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Kudějová, která byla v kvalifikaci šestá, měla na kanále Kasai problémy prakticky hned od začátku a její jízda měla k ideálu daleko. Mistryně světa z roku 2015 a loňská evropská šampionka navíc dostala dvousekundovou penalizaci za dotek branky číslo 23, i bez ní by ale byla vyřazena. Od postupu ji dělily více než čtyři vteřiny.

Bezprostředně po dojetí do cíle byla Minařík Kudějová desátá a věděla tak, že desáté místo z předešlé olympiády v Riu nevylepší. Nakonec ji podle očekávání předčilo všech dalších pět kajakářek.

Postěžovala si pak, že po nočních zdravotních problémech neměla pro finálový den dost sil. "V noci jsem se pozvracela a nějakou dobru nespala. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem něco špatného snědla, v kombinaci s nervozitou. V přejezdech válců jsem zůstávala, neměla jsem sílu se z nich vytáhnout, tam jsem určitě ztratila nejvíc," řekla.

Finále ovládla devětadvacetiletá dvojnásobná mistryně Evropy Funková, která již v semifinále předvedla rychlou jízdu, ale dvakrát se dotkla branky. V bojích o medaile ale předvedla při své olympijské premiéře čistou jízdu a slaví životní úspěch. "Vždy jsem o zlaté medaili snila, nyní se sen stal skutečností. Je to neuvěřitelné," řekla se slzami v očích.

"Měla jsem dlouho strach, zda se to celé zde uskuteční. Nepřipravovala jsem se na to čtyři roky - v tomto případě tedy pět let - ale celý sportovní život," poznamenala.

Zklamáním skončil závod pro sedmadvacetiletou Foxovou, která doposud na kanále Kasai kralovala. Ve finále sice předvedla nejrychlejší jízdu, čtyři trestné sekundy ji ale odsunuly na třetí pozici. Sedminásobná mistryně světa na kajaku i kanoi tak stále čeká na olympijské zlato. Zopakovala umístění z Ria, z Londýna 2012 má stříbro. Další šanci bude mít při olympijské premiéře disciplíny C1.

Ještě hůře dopadla Slovenka Eliška Mintálová, která byla v semifinále druhá. Ve finále minula branku číslo 18 a skončila až devátá.

Ženy:

K1: 1. Funková (Něm.) 105,50 (0 trestných sekund), 2. Chourrautová (Šp.) -1,13 (0), 3. Foxová (Austr.) -1,23 (4), 4. Hornová (It.) -1,43 (2), 5. Zwoliňská (Pol.) -3,48 (4), 6. Jonesová (N. Zél.) -5,17 (0), 7. Wegmanová (Niz.) -5,83 (0), 8. Usová (Ukr.) -6,35 (0), ...15. Kudějová (ČR) - vyřazena v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články