Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Krejčíková, Plíšková a spol. v Tokiu. Cinkne na Hrách medaile z tenisu?

Jedním z nejsledovanějších sportů v tuzemsku bude během XXXII. letních olympijských her bezesporu tenis. V pavouku singlu totiž neschází úřadující šampionka Roland Garros Barbora Krejčíková, finalistka letošního Wimbledonu Karolína Plíšková nebo bronzová z předchozích LOH Petra Kvitová. V deblu jsou navíc Krejčíková s Kateřinou Siniakovou hlavními favoritkami. Turnaje i proto slibují od 24. července do 1. srpna skvělou podívanou. A hlavně - boj českých reprezentantek o cenné kovy. Bude jich více než v Riu de Janeiro?

Z brazilského velkoměsta si Češi přivezli třikrát bronz - Kvitová ho uzmula ve dvouhře, Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou ve čtyřhře a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem v mixu.

V Tokiu je vzhledem k aktuální výkonnosti Krejčíkové či Plíškové očekávání tuzemské sportovní veřejnosti ještě vyšší. Na tvrdém povrchu navíc nebude bez šance ani 41. tenistka světového žebříčku Markéta Vondroušová.

Famózní formu má zejména Krejčíková, jež si kromě grandslamu v Paříži podmanila i květnový turnaj ve Štrasburku a olympijskou generálku v Praze. Z posledních jednadvaceti utkání se hned dvacetkrát radovala z vítězství.

"Mám z toho radost. Netušila jsem, že můžu svůj level držet takhle vysoko. V Tokiu budu makat jako tygr a snažit se hrát co nejlépe," řekla rodačka z Brna, kterou coby osmou nasazenou čeká v prvním kole singlu Zarina Dijasová z Kazachstánu.

Plíšková se z pozice páté nasazené střetne s Francouzkou Alizé Cornetovou a bude se snažit navázat na wimbledonské finále, v němž 10. července prohrála po setech 3:6, 7:6, 3:6 se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

Karolína Plíšková s trofejí z Wimbledonu
zdroj: AP autor: Shuhei Yokoyama, Yomiuri

"Je možné, že to pro mě bude první a zároveň poslední olympiáda. Doufám, že budu hrát dobře. Medaile by byl sen, ale to je ještě daleko," uvedla devětadvacetiletá tenistka, jež měla letět už do Ria, ale svou účast nakonec zrušila.

Česká tenisová esa na LOH v Tokiu:

Muži: 
Dvouhra: Tomáš Macháč 

Ženy:
Dvouhra: Plíšková, Krejčíková, Kvitová, Vondroušová
Čtyřhra: Krejčíková/Siniaková, Plíšková/Vondroušová

Desátá nasazená Kvitová, která už na Hrách jako jediná z českých hráček startovala, začne cestu za obhajobou bronzu proti Italce Jasmine Paoliniové.

A bude chtít zastavit sérii tří porážek na okruhu WTA. "Zatím byla sezona nahoru dolů, tak snad to teď půjde zase nahoru. Medaili už každopádně mám, tlak by ze mě měl v tomhle smyslu spadnout," konstatovala vítězka březnového turnaje v Dauhá a semifinalistka červnového podniku v Bad Homburgu. 

Vondroušová, jež z důvodu doléčení stehenního svalu neodehrála předolympijskou generálku v Praze, odstartuje misi v japonské metropoli proti šestnácté nasazené Kiki Bertensové z Nizozemska.

V žebříčku WTA je sice výše postavená Karolína Muchová (24.), ale finalistka Roland Garros z roku 2019 si účast zajistila prostřednictvím tzv. chráněného žebříčku. Při kvalifikaci na posléze odloženou olympiádu byla totiž předloni čtrnáctá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články