Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Koronavirus olympijské hry neohrozí. Tokio bude podle plánu, tvrdí organizátoři

Epidemie koronaviru by neměla ohrozit letní olympijské hry v Tokiu. Pořadatelé sportovní akce roku ujistili, že jsou připraveni uspořádat soutěže pod pěti kruhy podle původního plánu. Přímé přenosy z olympijských her přinese ČT sport a web ctsport.cz.

Národní olympijský stadion v Tokiu
zdroj: ČTK/AP

Kvůli zdravotním rizikům byla v poslední době v Asii zrušena nebo přeložena řada sportovních událostí, japonští organizátoři ale i nadále počítají se zahájením Her 24. července. V březnu by měla v Japonsku odstartovat štafeta nesoucí pochodeň s olympijským ohněm.

"Rád bych znovu ujistil, že neuvažujeme o zrušení nebo odložení Her," uvedl předseda organizačního výboru Joširo Mori na setkání se zástupci Mezinárodního olympijského výboru v Tokiu.

Pořadatelé věří, že pomůže i počasí. "Čeká nás roční období bohaté na srážky, to může pomoci zpomalit šíření viru," řekl bývalý fotbalový reprezentant a starosta olympijské vesnice Saburó Kawabuči.

Novým typem koronaviru Covid-19, který se od loňského roku rozšiřuje z epicentra v čínském Wu-chanu, se už nakazilo přes 60 000 lidí a víc než 1350 jich infekci podlehlo. V Japonsku bylo zatím potvrzeno 28 nakažených.

Na neurčito byla tento týden odložena dubnová Velká cena formule 1 v Šanghaji, nejistý je i osud premiéry Grand Prix ve Vietnamu. Přeloženy na říjen dnes byly i dubnové turnaje v sedmičkovém ragby v Singapuru a v Hongkongu.

Na čínském území byly z obav o zdraví již dříve odvolány i jiné sportovní akce, například lyžařské závody Světového poháru, kvalifikace v různých olympijských sportech nebo golfové turnaje elitního ženského okruhu LPGA. Zrušeno bylo i halové mistrovství světa v atletice.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články