Konec kariéry na dráze? Farah nezaběhl olympijský limit a na třetí zlato nezaútočí

Hvězdný běžec Mo Farah nebude v Tokiu útočit na třetí olympijské zlato na trati 10 000 metrů. Na britském šampionátu v Manchesteru opět nesplnil kvalifikační limit a nevyloučil, že to znamená konec jeho kariéry na dráze. Na ni se vrátil před rokem a půl od silničních závodů.

Mo Farah
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Osmatřicetiletý Farah vybojoval v Londýně i Riu de Janeiro zlatý vytrvalecký double na desítce a pětce, totéž dokázal dvakrát na mistrovství světa i Evropy. Kariéru maratonce zahájil somálský rodák po posledním světovém prvenství na desítce doma v Londýně v roce 2017.

Kvůli olympijskému závodu v Tokiu se vrátil na dráhu, ale sen už si nesplní. V Manchesteru potřeboval zaběhnout limit 27:28 minuty, časem 27:47,04 byl pomalejší o 20 vteřin. Před třemi týdny při Evropském poháru v Birminghamu také neuspěl, tehdy ho limitoval zraněný kotník.

Je nám líto, video expirovalo.
Předseda ČOV Kejval o závěrečných přípravách na Tokio

"Díky vám všem, kteří jste přišli, abyste mě podpořili. Ani nevím, co říct. Měl jsem štěstí, že jsem mohl mít tak dlouhou a úžasnou kariéru," řekl Farah fanouškům. Na otázku, zda končí na dráze kariéru, dodal: "Je to těžká otázka. Když se nemůžu měřit s nejlepšími, nemá cenu se trápit. Nebudu běhat jen proto, abych finále dokončil. A dnešní večer ukázal, že už nejsem dost dobrý."

Farah je celkem šestinásobným mistrem světa, evropským rekordmanem v půlmaratonu a vyhrál například i slavný maraton v Chicagu v roce 2018. Na čtvrté olympiádě se však nepředstaví, nominaci britských atletů svaz oznámí již v úterý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články