Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Klammert se pral až do zlatého skóre, ale s Tokiem se loučí. Zdolal ho Kochman

Statečný boj, ale hned po něm se bude balit na cestu zpět. Český judista David Klammert vypadl na olympijském turnaji v Tokiu už v 1. kole. V takzvaném zlatém skóre podlehl Izraelci Li Kochmanovi na ipon. Zlato vyhrál Laša Bekauri z Gruzie, mezi ženami ve váze do 70 kg uspěla dvojnásobná mistryně světa domácí Čizuru Araiová.

David Klammert v olympijském souboji
zdroj: Reuters autor: ANNEGRET HILSE

Sedmadvacetiletý Klammert dosud Kochmana na seniorské scéně nikdy neporazil, do utkání ale vstoupil aktivněji. Oba judisté ale zůstávali dlouho ve střehu a zápas po skončení normální doby přešel do prodloužení a zlatého skóre.

V něm po více než celkových pěti minutách vzájemného souboje dostal nejprve Klammert trest za pasivitu a následně jej Izraelec dokázal zdolat díky technice uki-otoši. Klammert s Kochmanem prohrál i třetí vzájemný zápas na seniorském turnaji.

"Každá chvíle v téhle hale je něco neuvěřitelného. Olympiádu si hrozně užívám. Mrzí mě, že jsem nereprezentoval líp Českou republiku, a slibuju, že udělám všechno pro to, abych se znovu podíval na olympijské hry, odčinil to a zlepšil se," řekl sedmadvacetiletý rodák z Kroměříže po své olympijské premiéře v posvátné hale Budokan.

Klammert letos obsadil třetí místo na Grand Slamu v turecké Antalyi, což je jeho nejlepším umístěním na mezinárodní scéně. Na turnaji v Tokiu se představil jako první ze dvou českých judistů. Pod pěti kruhy bude v pátek startovat také Lukáš Krpálek, který se po pět let starém vítězství na olympiádě v Riu v kategorii do 100 kilogramů pokusí nyní uspět v nejtěžší váze.

Vítězem "devadesátky" se stal Kochmanův přemožitel z druhého kola Bekauri. Úřadující mistr Evropy z Lisabonu je čtvrtým judistou z Gruzie, který získal olympijské zlato. Ve finále porazil Němce Eduarda Trippela.

Japonka Araiová svedla bezmála sedmnáctiminutovou bitvu v semifinále s Ruskou Madinou Tajmazovovou. Ve finále pak porazila díky wazari Rakušanku Michaelu Polleresovou a získala pro pořadatelskou zemi již šestou zlatou medaili z juda na této olympiádě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články