Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Joglová i Homoláč přesunutí olympijského maratonu vidí pozitivně

Čeští vytrvalci plánovaný přesun olympijských maratonů a chodeckých disciplín z Tokia do Sappora vítají. Japonští pořadatelé nevidí jinou možnost než návrh Mezinárodního olympijského výboru (MOV) akceptovat.

Jiří Homoláč
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Marcela Joglová skončila dvacátá v maratonu v horkém Dauhá, čímž výrazně překonala papírové předpoklady. Má tak zkušenosti s obdobnými podmínkami, jaké by v létě zřejmě byly v Tokiu. "S ohledem na to, že se mi to povedlo, bych si to vlastně měla přát i příště," žertovala.

Postoj MOV chápe. "Lidi chtějí vidět kvalitní výkony, nikdo není zvědavý na to, jak závodníci odstupují," poznamenala česká vytrvalkyně, která má zatím k olympijskému startu poměrně daleko. Na MS postoupila časem 2:36:53 z jarního maratonu v Rotterdamu, přičemž olympijský limit je 2:29:30. Další závodnice by se měly dostat podle žebříčku.

Nejblíže má k olympijskému limitu z českých závodníků Jiří Homoláč, který si v Berlíně vylepšil osobní rekord na 2:14:35. Mužský výkonnostní požadavek je ale ještě o více než tři minuty kvalitnější (2:11:30). Pokud by se Homoláč na OH dostal, raději by závodil v Sapporu.

Vít Pavlišta
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Ze sportovního hlediska je to určitě dobře. Japonsko je svým způsobem maratonskou Mekkou, takže se nebojím o kulisu ani v Sapporu. Možná to bude ještě lepší, protože si budou místní vážit toho, že je to přímo u nich," řekl. Olympijské atmosféry by si prý stejně moc neužil, protože mužský maraton je na programu až poslední den.

Chladnější počasí by přivítal i úřadující mistr republiky Vít Pavlišta, kterému horko nevyhovuje. "Pokud je šance, že tam budou pro maratonce alespoň trochu pro výkon vhodnější podmínky, tak jsem pro. Padá tím ale myšlenka olympijských her. Spíš půjde jen o separátní závod kdesi daleko od všeho ostatního dění," řekl.

Prezident organizačního výboru Jošihiro Mori si myslí, že pořadatelé vlastně nemají na výběr. "MOV a mezinárodní atletická federace tenhle návrh podporují. Můžeme jako pořadatelé říct ne? Musíme to přijmout. Nejde o to, jestli je to dobrý, nebo špatný plán," řekl.

Starosta Sappora Kacuhiro Akimoto se o možných olympijských závodech na území svého města dozvěděl ve chvíli, kdy ho novináři žádali o reakci. "Byl jsem velmi překvapený, že se MOV zmínil právě o Sapporu, ale zároveň je to pocta," poznamenal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články