Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hry v Tokiu začnou příští rok 23. července. Japonsko začíná kvůli odkladu sčítat finanční ztráty

Odložené olympijské hry v Tokiu se v příštím roce uskuteční od 23. července do 8. srpna. Dohodli se na tom japonští organizátoři s představiteli Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Pro Japonsko bude přesun termínu Her znamenat velké finanční ztráty, podle prvních odhadů by odklad mohl stát 641 miliard jenů (asi 147 miliard korun). O odkladu Her pohovoří ve Studiu ČT sport 31. března od 12:30 předseda ČOV Jiří Kejval.

Olympijský oheň pro hry v Tokiu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Viola Kam

Největší sportovní svátek planety se uskuteční ve stejném letním termínu, jako měl být v tomto roce. Letos měla olympiáda začít v pátek 24. července a skončit v neděli 9. srpna.

Ačkoli se spekulovalo o možném přeložení i na jarní měsíce, termín nakonec zůstal zachován. Navazující paralympiáda se v Tokiu uskuteční od 24. srpna do 5. září 2021.

Například v červnu by totiž olympijské hry kolidovaly s fotbalovým mistrovstvím Evropy, které koronavirová pandemie rovněž odložila o rok (od 11. června).

"Harmonogram Her je klíčový pro jejich přípravu," řekl předseda organizačního výboru Joširo Mori. Dodal, že při zachování letního termínu budou mít sportovci více času na dokončení kvalifikací.

Těch, kteří si stihli postup do Tokia před zastavením dění kvůli koronaviru vybojovat, je 57 procent. "Původně jsme souhlasili s odložením nejpozději na léto 2021, ale chtěli jsme je uspořádat v létě," dodal Mori.

Letní termín by kolidoval s mistrovstvím světa v atletice, které mezinárodní federace přeložila na rok 2022. Jiný termín nejspíš bude mít i plavecký šampionát.

Podle Moriho by se neměl nijak výrazně změnit samotný program Her plánovaný na letošek. Výkonný ředitel tokijských Her Toširo Muto zase ubezpečil, že organizační výbor pracuje na tom, aby vstupenky na letošní Hry zůstaly v platnosti i na OH v novém termínu či aby se v případě změny programu umožnilo jejich vrácení. "Chceme uspokojit všechny ty, kteří vstupenky navzdory velkému zájmu získali," uvedl Muto.

Je jisté, že odklad gigantické sportovní akce bude drahý. Pro pořadatelskou zemi by se náklady mohly v přepočtu blížit šesti miliardám dolarů, což by znamenalo dodatečné výdaje ve výši poloviny původního dvanáctimiliardového rozpočtu.

Zhruba dvě třetiny výdajů tvoří přímé náklady například na další údržbu mnohdy dočasných sportovišť, nové vytištění marketingových materiálů nebo angažování nových dobrovolníků. Zbytek pochází z celkového dopadu na japonskou ekonomiku.

Problém mají lokální japonští sponzoři, kteří měli podepsané kontrakty v souhrnu za tři miliardy dolarů (bezmála 75 miliard korun). Na rozdíl od dlouhodobých partnerství sponzorů navázaných na MOV většina japonských firem uzavřela jen roční smlouvy.

"Musíme se dohodnout, jestli náš současný kontrakt může být prodloužen, nebo musí být podepsán nový zohledňující dodatečné náklady. Není ani jasné, jestli můžeme dál používat naše reklamní práva, nebo ne," řekl agentuře Reuters zástupce jedné z dotčených firem.

Odložení olympijských her tvrdě dopadne na japonské hoteliéry, kteří mají velké ztráty už kvůli omezením proti šíření koronaviru. Pořadatelé budou muset vedle osudu olympijské vesnice, ze které měly být už letos v září byty k pronájmu a prodeji, řešit i další zařízení.

Tiskové středisko pro tisíce novinářů mělo být ve výstavním komplexu na východě Tokia, jehož prostory se zamlouvají na dlouho dopředu. Není jasné, zda bude v novém termínu OH volný a souběh s jakoukoliv jinou akcí je podle provozovatele nemožný.

K novému termínu olympijských her a záležitostech spojených s jejich posunutím pohovoří zítra v rámci vysílání pořadu Studio ČT sport od 12:30 předseda ČOV Jiří Kejval. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články