Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Japonská vláda žádá redukci počtu hostů i funkcionářů na hrách v Tokiu

Po vyloučení účasti zahraničních diváků na hrách v Tokiu požaduje japonská vláda i výrazné zredukování počtu funkcionářů a oficiálních hostů této sportovní akce. Podle japonských médií by měl být počet osob z ciziny, jejichž přítomnost přímo nesouvisí s konáním soutěží, omezen na polovinu, tedy na zhruba 30 000. Mezinárodní olympijský výbor už oznámil, že akreditaci přidělí pouze osobám, bez nichž se organizace her či konání jednotlivých soutěží neobejde.

zdroj: AP

Vláda to považuje podle televizní stanice NHK za nutné jako další opatření proti šíření koronaviru a obrátila se kvůli tomu na MOV. Jeho výkonný výbor v pátek rozhodl, že omezí vydávání akreditací osobám, jejichž účast není nezbytná. Nemají se například konat ani akce určené pro hosty a partnery MOV či pro bývalé olympijské medailisty (tzv. Olympic Athlete Legends).

Podle agentury Kjódo původní odhady pořadatelů počítaly zhruba s 90 000 zahraničních hostů včetně 30 000 sportovců, trenérů a členů týmů. Už dříve bylo rozhodnuto o vyloučení zahraničních diváků, do Tokia nebudou moci ani rodinní příslušníci sportovců a většina zahraničních dobrovolníků.

Snaha vlády o redukci počtu účastníků ze zahraniční má být podle médií dalším argumentem pro obyvatelstvo, aby změnilo názor na konání her. Nové výzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Japonců je stále pro další odložení, případně úplné zrušení her.

Japonská metropole navíc zaznamenala opětovný nárůst počtu případů nákazy. Za dnešek jich bylo v dějišti her zjištěno 430, což je nejvyšší číslo zhruba od poloviny února. Před týdnem v Tokiu po dvou měsících přestal platit nouzový stav a v pátek země hlásila poprvé od 6. února znovu více než 2000 nových případů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články