Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fišerová proplula do olympijského semifinále z třetího místa, postoupil i Prskavec

Tereza Fišerová i Jiří Prskavec postoupili na olympijských hrách v Tokiu do čtvrtečního semifinále. V nově zařazené disciplíně kanoistek skončila česká slalomářka v kvalifikaci třetí, když předčila i australskou hvězdu Jessicu Foxovou. Obhájce bronzové medaile z Ria Prskavec obsadil v kvalifikaci čtvrté místo. Kanoistky pojedou semifinále a finále ve čtvrtek, kajakáři o den později.

Tereza Fišerová
zdroj: Reuters autor: Yara Nardi

Prskavec, který je jakožto úřadující mistr světa i Evropy jedním z největších favoritů tokijských olympijských her, měl v úvodní jízdě třetí čas. Rychlejší byli Ital Giovanni de Gennaro a Australan Lucien Delfour.

Všech 24 závodníků se pak do peřejí pustilo ještě jednou; počítal se jim lepší výkon, který rozhodl o dvacítce postupujících.

Prskavec v druhém kole jako jediný zvládl trať pod minutu a půl, dotek 14. branky ho ale srazil na čtvrté místo. Vyhrál Němec Hannes Aigner.

Kanoistek při olympijské premiéře této disciplíny, která v programu nahradila mužské deblkanoe, startovalo 22, soutěž skončila rovněž pro čtyři nejpomalejší.

Třiadvacetiletá Fišerová, pětinásobná medailistka z velkých akcí, byla v úvodní jízdě s jednou chybou třetí za Britkou Mallory Franklinovou a Foxovou.

Při druhém pokusu Fišerová o více než vteřinu zrychlila a zajela bez doteku branky. Franklinová zůstala první, česká slalomářka na ni ztratila 4,10 sekundy. Druhá byla Němka Andrea Herzogová, před Foxovou se dostala ještě Ana Satilaová z Brazílie.

Sedminásobná mistryně světa Foxová stále čeká na první olympijské zlato, na kajaku dopádlovala v úterním tokijském finále na třetím místě.

Ze všech olympijských her v historii samostatné republiky přivezli čeští slalomáři alespoň jednu medaili. V Tokiu už mají po stříbru kanoisty Lukáše Rohana jistotu, že tuto tradici dodrží.

Výsledky kvalifikace vodního slalomu na OH v Tokiu:

K1 muži: 1. Aigner (Něm.) 90,14 (0 trest. sekund), ...4. Prskavec -1,57 (2) - postoupil do semifinále.

C1 ženy: 1. Franklinová (Brit.) 105,06 (2), ...3. Fišerová -4,10 (0) - postoupila do semifinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články