Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finále tyčky bude bez dvou mistrů světa. Wojciechowski neskočil základ

Nevídané problémy měli v kvalifikaci na olympijských hrách v Tokiu tyčkaři. Nejhůře dopadl mistr světa z roku 2011 Polák Pawel Wojciechowski, který vypadl na základní výšce 550 centimetrů. V kvalifikaci chyběl dvojnásobný světový šampion Američan Sam Kendricks, jehož vyřadil pozitivní test na koronavirus.

Pawel Wojciechowski
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigielová

Francouz Renaud Lavillenie, olympijský vítěz z Londýna a stříbrný z Ria de Janeiro, skočil základ 550 cm až na třetí pokus a Polák Piotr Lisek, který se ze třech posledních šampionátů vracel vždy s medailemi, se na poslední chvíli zachraňoval dokonce dvakrát.

V kvalifikaci diskařek neuspěla kubánská mistryně světa z roku 2015 Denia Cabalerová. Hodila jen 57,96 metru a ve finále bude chybět. Chorvatka Sandra Perkovičová, jež usiluje o třetí olympijské zlato v řadě, sice limit nesplnila, ale 63,75 na postup bohatě stačilo. Nejdelší hod 66,42 předvedla Američanka Valarie Allmanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Diskařka Perkovičová bude útočit na třetí zlato

V rozběhu na 800 metrů byl nejrychlejší bronzový medailista z MS v Dauhá Ferguson Rotich z Keni v čase 1:43,75 a naznačil, že by mohl nahradit krajana Davida Rudishu, jehož útok na třetí olympijské zlato zastavilo zranění. Namále měl francouzský mistr světa z roku 2017 Pierre-Ambroise Bosse, jenž proklouzl do semifinále jen časem z posledního místa.

Obhájkyně zlata v běhu na 400 metrů překážek Američanka Dalilah Muhammadová měla v rozběhu nejrychlejší čas 53,97 sekundy, také její krajanka a světová rekordmanka Sydney McLaughlinová svůj rozběh s přehledem vyhrála.

Ani na krátkých překážkách favoritky nezaváhaly. Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika potvrdila pozici letošní jedničky a Američanky, které na minulých hrách obsadily kompletně stupně vítězů, to letos určitě nezopakují. Zvláště když tehdy zlatá Brianna Rollinsová pyká za doping a z hvězdných překážkářek zbyla jen světová rekordmanka Kendra Harrisonová.

V odpoledním bloku jsou na programu i tři finále – běh žen na 100 metrů, disk mužů a smíšená štafeta na 4x400 m, která má na hrách premiéru. Čeští atleti v sobotu do bojů nezasáhnou.

Atletika - rozběhy a kvalifikace:

Muži:
800 m: 1. Rotich (Keňa) 1:43,75,
tyč: 1. Lita Baehre (Něm.) a Nilsen (USA) oba 575.

Ženy:
100 m př. (vítr +0,3 m/s): 1. Camachová-Quinnová (Portor.) 12,41,
400 m př.: 1. Muhammadová 53,97,
disk: 1. Allmanová (obě USA) 66,42.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články