Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Další stolní tenista pro Tokio. Na olympiádu pojede Širuček

Poprvé se podívá na olympijské hry. Pavel Širuček postoupil z evropské kvalifikace do Tokia. V rozhodujícím boji v portugalské Guimaraesi porazil Brita Paula Drinkhalla 4:2 na sety.

Pavel Širuček
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Současná domácí jednička Širuček je tak druhým českých stolním tenistou, který se na hry do Japonska kvalifikoval. Navázal na Lubomíra Jančaříka, ten si místo v turnaji pod pěti kruhy zajistil před měsícem na světové kvalifikaci v Dauhá.

"Jak jsem viděl Luboše v Kataru, jakou měl vůli, tak mě neskutečně inspiroval. Podporoval mě na dálku, psali jsem si, volali a řekl mi, že mám pořád bojovat o každý míč, když to budu chtít, tak to přijde. Snažil jsem se hrát svoji hru, nesnažil jsem se myslet na to, že to je o olympiádu a jsem neskutečně vděčný, že se mi to podařilo," řekl Širuček.

Je nám líto, video expirovalo.
Širuček si v Guimaraesi zajistil místenku na LOH v Tokiu

Širuček proměnil v postup až poslední možnost. Jako druhý nasazený evropské kvalifikace vstoupil do druhé fáze turnaje, ale vypadl ve čtvrtfinále. Ve třetí fázi se po dvou výhrách dostal do boje o olympiádu, ale s řeckým obranářem Panajotisem Jonisem prohrál 1:4. "Začal jsem perfektně, ale pak on začal být jistější, tak jsem riskoval a bohužel to nevyšlo," řekl.

Jako poražený semifinalista měl ještě jednu šanci se kvalifikovat a v duelu s Drinkhallem aktivní hrou uspěl. První dva sety získal jasně dvakrát 11:3, další dvě sady sice ztratil 6:11 a 8:11, ale důležitou pátou vyhrál 11:7. V posledním setu rychle vedl 6:0 a využil čtvrtý mečbol.

"Začal jsem fantasticky a říkal jsem si, že to přece není možné," řekl Širuček k úvodu utkání s Drinkhallem. "Kam jsem zahrál v prvním a druhém setu, tam jsem bodoval. Ve třetím a čtvrtém setu byl najednou všude, kam jsem zahrál. V pátém setu začal kazit a v šestém setu jsem naštěstí utekl, protože za stavu 10:3 začal riskovat a jsem neskutečně rád, že jsem to udržel," řekl.

Hana Matelová ani Karin Adámková v Portugalsku neuspěly. Česká jednička a 51. hráčka světa Matelová by se ale měla vejít mezi osmičku postupujících z žebříčku ITTF.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články