Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dvouhře badmintonistů vládl Dán Axelsen, ve čtyřhře slavily Indonésanky

Suverénním králem olympijského turnaje ve dvouhře badmintonistů se stal Dán Viktor Axelsen. V Tokiu neztratil ani set a navázal na bronz z Ria de Janeiro. Mistr světa z roku 2017 ve finále porazil obhájce titulu Číňana Čchen Lunga 21:15, 21:12.

Axelsen získal pro Dánsko druhé zlato v historii. Před ním to dokázal jen Poul-Erik Hoyer Larsen v Atlantě 1996. Zároveň přerušil čínskou sérii tří zlatých medailí, protože před Čchen Lungem ovládl olympijské hry v Londýně a Pekingu Lin Tan.

"Myslím, že jsem tu předváděl své nejlepší výkony v kariéře. Když vyhrajete olympijské finále proti Čchen Lungovi ve dvou setech a takovým způsobem, dá se říct, že jste opravdu blízko, velmi blízko, svému maximu," uvedl Axelsen, jenž bezprostředně po zisku zlata hovořil telefonicky s dánským korunním princem Frederikem. "Věřili byste tomu? Řekl mi, že je úžasné, čeho jsem dosáhl, a moc mi gratuloval. Hodně to pro mě znamená," dodal šampion.

Čtyřhru badmintonistek vyhrály Greysia Poliiová a Apriyani Rahayuová z Indonésie. V dnešním finále porazily 21:19 a 21:15 čínskou dvojici Ťia I-fan, Čchen Čching-čchen.

Indonéský pár ve vypjatém zápase nerozhodila ani zlomená raketa, kterou Poliiová zvládla vyměnit v průběhu hry. Dvojnásobné bronzové medailistky z mistrovství světa si nakonec pro největší dosavadní úspěch došly za 57 minut.

Favorizované Ťia I-fan, Čchen Čching-čchen promarnily možnost vrátit Číně zlato z olympijské čtyřhry, které nepřetržitě vládla v letech 1996 až 2012. Její kralování skončilo před pěti lety na Hrách v Riu de Janeiro.

Badminton:

Ženy:

Čtyřhra - finále: Poliiová, Rahayuová (Indon.) - Ťia I-fan, Čchen Čching-čchen (Čína) 2:0 (19, 15).

O 3. místo: Kim So-jong, Kong I-jong - I So-i, Sin Sung-čan (všechny Korea) 2:0 (10, 17).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články