Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Co neminout ve středu: Satoranského a spol. čeká Francie, finále Seemanovou a čtvrtfinále Vondroušovou

Magnetem středečního programu bude z českého pohledu druhé utkání basketbalistů. Po vítězství nad Íránem si zahrají proti Francii, která na úvod nečekaně zaskočila USA. Evropská šampionka Barbora Seemanová poplave na kraulařské dvoustovce o medaile a tenisové čtvrtfinále si střihne Markéta Vondroušová i pár Barbora Krejčíková - Kateřina Siniaková. Do olympijské kvalifikace vstoupí mimo jiné střelec David Kostelecký a kajakář Jiří Prskavec. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Středeční program naleznete zde.

Tomáš Satoranský (vpravo) v utkání s Íránem
zdroj: REUTERS

Basketbalisté se s Francií naposled střetli v kvalifikaci předloňského světového šampionátu. Na konci listopadu 2018 prohráli doma v Pardubicích 65:79 a v únoru v Rezé 66:82. 

"Když dáme dohromady naši zkušenost, energii, zábavu a zvládneme se soustředit celých čtyřicet minut, tak si myslím, že máme dobrou šanci uspět," řekl křídelník Blake Schilb před soubojem s bronzovým týmem z posledních dvou mistrovství světa.

V Tokiu má reprezentace ze země galského kohouta pětici hráčů z NBA - Nicolas Batum z Los Angeles Clippers, Evan Fournier z Bostonu, Rudy Gobert z Utahu, Timothé Luwawu-Cabarrot z Brooklynu a Frank Ntilikina z New Yorku, který do prvního duelu nezasáhl. Proti Američanům ji táhl osmadvacetibodový Fournier s Gobertem (14 bodů a 9 doskoků).

"Samozřejmě jsou Francouzi favorité, ale myslím si, že budeme před zápasem v pohodě. Musíme samozřejmě ukázat daleko lepší výkon," uvedl kapitán Tomáš Satoranský po výhře nad Íránem (84:78), o níž Češi rozhodli přes náskok o 22 bodů až v závěru.

Pro obě mužstva by vítězství v utkání, které začne ve 14:00 SELČ, znamenalo postup. Ale i v případě nezdaru půjde doslova o každý bod, protože do čtvrtfinále proklouznou i dva ze tří celků na třetích místech.

Tenisový prapor drží Vondroušová a nejvýše nasazený pár 

Vondroušová je poslední českou singlistkou v pavouku turnaje. V osmifinále senzačně vyřadila druhou nasazenou Japonku Naomi Ósakaovou a bude chtít své olympijské účinkování prodloužit od 5:30 SELČ v duelu s Paulou Badosaovou, které má navíc co vracet - letos s ní totiž prohrála v osmifinále Roland Garros.

Španělská soupeřka je na 29. místě žebříčku WTA, třináct pozic před rodačkou ze Sokolova. Zatím se jí sice více dařilo na antuce, ale v Tokiu už přehrála například turnajovou šestku Polku Igu Šwiatekovou.

Krejčíková se po dnešní porážce v singlu může plně soustředit na debl, v němž zatím se Siniakovou plní roli největších favoritek. Další překážkou pro ně budou Australanky Ashleigh Bartyová a Strom Sandersová, které se spolu daly dohromady jen pro olympiádu. Světová jednička Bartyová se po nečekaném vyřazení ve dvouhře koncentruje právě na obě čtyřhry.

První olympijské finále od Sydney

Zásluhou Seemanové bude mít české plavání poprvé od Her v Sydney 2000 zastoupení v olympijském finále, jež odstartuje ve 3:41 SELČ. Na kraulařské dvoustovce vylepšila v semifinále vlastní český rekord a postoupila z pátého místa.

Zlato obhajuje Američanka Katie Ledecká, ale v cestě jí bude stát zejména Australanka Ariarne Titmusová, která ji už porazila na dvojnásobné trati a byla rychlejší i v dnešním semifinále. Večer absolvuje Seemanová ještě rozplavbu na poloviční distanci a znovu do bazénu půjdou i Jan Čejka a Kristýna Horská.

Prskavce, Fišerovou, Kosteleckého a Liptáka čeká kvalifikace 

Rušno bude znovu na kanále pro vodní slalom, i když ve středu se ještě medaile udělovat nebudou. Kajakář Prskavec odstartuje kvalifikaci jako úřadující mistr světa a majitel bronzu z posledních Her. Závod kanoistek se na OH pojede vůbec poprvé a v premiéře by mohla hrát nezanedbatelnou roli i Tereza Fišerová. Doma už má stříbro a bronz z MS a formu potvrdila druhým místem při červnovém SP v Markkleebergu.

K šestému startu pod pěti kruhy nastoupí v trapu střelec Kostelecký. Třikrát byl v šestičlenném finále, v Pekingu v roce 2008 získal zlato a naposled v Riu de Janeiro přišel o bronz až v rozstřelu. Spolu s ním bude o postup z kvalifikace usilovat jeho dlouholetý parťák Jiří Lipták, který v červnu naznačil své možnosti stříbrem na mistrovství Evropy v Osijeku. Soutěž vyvrcholí ve čtvrtek ve finále šesti nejlepších střelců.

Kukrle opět na trati

Cyklisté pojedou od 7:00 SELČ časovku na 44 kilometrů na kopcovité trati se startem a cílem na okruhu pro formuli 1. Favoritem je mistr světa Ital Filippo Ganna, jenž v posledních dvou sezonách vyhrál 10 z 13 velkých časovek. Jeho největším soupeřem by měl být Belgičan Wout van Aert, stříbrný ze závodu s hromadným startem a vítěz závěrečné časovky na letošní Tour de France. České barvy bude hájit Michael Kukrle, který na sebe výrazně upozornil v olympijské premiéře.

V závodě žen se na poloviční trati předpokládá souboj dvou Nizozemek. Annemiek van Vleutenová už má stříbro, naopak mistryně světa Anna van der Breggenová si bude chtít spravit chuť po selhání v úvodním závodě, kde místo obhajoby zlata dojela až patnáctá.

Vraštil se Šimánkem zaútočí na finále, v akci budou i Horáčková s Klammertem

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek se budou na dvojskifu lehkých vah rvát o postup do finále, což se zatím žádné české posádce v Tokiu nepodařilo. Finále B pojedou na dvojskifu Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou. 

Lukostřelkyně Marie Horáčková se v prvním kole vyřazovací části pokusí přejít přes domácí Miki Nakamuraovou a judistu Davida Klammerta čeká v úvodním kole kategorie do 90 kilogramů Li Kochman z Izraele, kterého doposud ještě neporazil.

Sedmadvacetiletý Čech přesto doufá, že naváže na formu z dubnové Grand Prix v Antalyi, kde byl třetí. "Hlavně chci prodat, co mám natrénováno. Chci si to nejen užít, ale ukázat, že jsem hrdý na to, že jsem Čech a že můžu porazit kohokoli," řekl Klammert, jenž by v případě postupu narazil pravděpodobně na gruzínského mistra Evropy Lašu Bekauriho.

Program vysílání - středa 28. července

01:05 - 01:35 Vodní slalom (finále K1 žen)
repríza (komentuje Jiří Hölzel)

1:35 - 02:10 Surfing (finále žen a mužů)
repríza (komentuje Jakub Stařík)

02:15 - 03:25 Veslování (finále dvojskifů a čtyřek bez kormidelníka)
ŽIVĚ (komentují Pavel Čapek a Ondřej Synek)
Češi: Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová

03:30 - 05:10 Plavání (finálový blok)
ŽIVĚ (komentuje Ondřej Zamazal)
Češi: Barbora Seemanová ve finále od 03:41 SELČ

04:10 - 04:30 Veslování (semifinále dvojskifů lehkých vah)
ŽIVĚ (komentují Pavel Čapek a Ondřej Synek)
Češi: Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil

04:14 - 04:27 Lukostřelba (1. kolo žen)
ŽIVĚ (komentuje Matěj Vlček)
Češi: Marie Horáčková

05:10 - 05:25 Judo (muži do 90 kg)
záznam (komentuje Jiří Rejman)
Češi: David Klammert

05:30 - 07:55 Tenis
ŽIVĚ (komentuje Marek Svačina)
Češi: Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová

06:30 - 06:45 Vodní slalom (kvalifikace C1 žen)
ŽIVĚ (komentuje Jiří Hölzel)
Češi: Tereza Fišerová

06:45 - 07:00 Zprávy z Tokia (Rychlý přehled)
moderuje Robert Záruba

07:00 - 10:30 Cyklistika (časovka mužů)
ŽIVĚ (komentují Tomáš Jílek a Lubor Tesař)
Češi: Michael Kukrle

07:40 - 07:50 Vodní slalom (kvalifikace K1 mužů)
ŽIVĚ (komentuje Jiří Hölzel)
Češi: Jiří Prskavec

08:40 - 08:55 Vodní slalom (kvalifikace C1 žen)
ŽIVĚ (komentuje Jiří Hölzel)
Češi: Tereza Fišerová

09:50 - 10:00 Vodní slalom (kvalifikace K1 mužů a C1 žen
ŽIVĚ (komentuje Jiří Hölzel)
Češi: Jiří Prskavec

10:30 - 12:00 Ragby (o bronz a finále mužů)
ŽIVĚ (komentuje Jiří Štěpán)

12:00 - 12:15 Zprávy z Tokia (Rychlý přehled)
moderuje Robert Záruba

12:15 - 14:00 Sportovní gymnastika (finále víceboje mužů)
ŽIVĚ (komentují Miroslav Langer a Martin Konečný)

14:00 - 16:00 Basketbal (turnaj mužů: Česko - Francie)
ŽIVĚ (komentuje Jakub Bažant)

16:00 - 17:00 Sportovní gymnastika (finále víceboje mužů)
záznam (komentují Miroslav Langer a Martin Konečný)

17:00 - 17:20 Plavání (rozplavby)
záznam (komentuje Ondřej Zamazal)
Češi: Barbora Seemanová, Jan Čejka, Kristýna Horská

17:20 - 18:00 Plavání (finálový blok)
repríza (komentuje Ondřej Zamazal)
Češi: Barbora Seemanová

18:00 - 19:00 Hodina z Tokia (Velký přehled)
moderuje Robert Záruba

19:00 - 20:00 Basketbal 3x3 (finále mužů a žen)
záznam (komentují Jiří Kalemba)

Olympijský večer z Prahy

20:00 - 21:30 Tenis
repríza (komentuje Marek Svačina)
Češi: Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová

21:30 - 23:00 Basketbal (turnaj mužů: Česko - Francie)
repríza (komentuje Jakub Bažant)

23:00 - 00:00 Český den v Tokiu
záznam soutěží českých sportovců

00:00 - 01:00 Sportovní gymnastika (finále víceboje mužů)
repríza (komentují Miroslav Langer a Martin Konečný)

01:00 - 02:15 Cyklistika (časovka mužů)
repríza (komentují Tomáš Jílek a Lubor Tesař)
Češi: Michael Kukrle

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články