Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Co neminout ve středu: Den českých kvalifikací. Do akce jdou oštěpaři a opět Dostál

Hořké oštěpařské úterý českých reprezentatek se pokusí napravit jejich kolegové ve středu. Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch však potřebují sezonní maxima k postupu do finále. Tam se pokusí probojovat také mílařky Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková i čtvrtkařku Lada Vondrová. Hry startují pro golfistku Kláru Spilkovou či dráhaře Tomáše Bábka. Podrobný program, který je pravidelně aktualizovaný, naleznete zde

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Oštěp od roku 1988 s jedinou výjimkou přinášel na Hrách medailovou radost, tuto bilanci se pokusí zachovat oštěpaři. Veselý má olympijský bronz a Vadlejch stříbro z mistrovství světa, ale v této sezoně mají zatím ke spokojenosti daleko. Cestu do sobotního finále by jim s jistotou otevřelo splnění kvalifikačního limitu 83,50 metru, tak daleko ale letos ani jeden z nich ještě nehodil.

Vadlejch ještě k tomu zažil těžkou sezonu spojenou s léčbou natrženého třísla, které poznamenalo jeho výkon na květnové Zlaté tretře. "Už ta poslední Diamantová liga byla ve stoprocentním tělesném stavu. To, že jsem málo závodil, bylo i tím, že jsem vše podřizoval olympiádě. Závodil bych i víc, ale snažil jsem se to tělo dát do maximální pohody," vysvětlil.

Mäki a Mezuliáníková poběží semifinále na 1500 metrů, do nějž se dostaly díky výraznému zlepšení osobních rekordů. V boji o postup mezi nejlepších dvanáct se však poběží ještě rychleji. Své maximum si v rozběhu čtvrtky zlepšila i Vondrová. Vítězka běhu na 5000 metrů Sifan Hassanová z Nizozemska se chystá udělat další krok k plánovaným třem zlatým medailím.

Dvoudenní soutěž rozjedou desetibojaři. Adam Sebastian Helcelet byl před pěti lety dvanáctý, Jiří Sýkora tehdy desetiboj nedokončil. Favoritem je Kanaďan Damian Warner, který se v Götzisu přiblížil na pět bodů k devítitisícové hranici.

Kajakář Josef Dostál bude překonávat zklamání ze singlu v rozjížďkách na deblkajaku s Radkem Šloufem na kilometrové trati. Na regeneraci má jen necelý den.

Na olympijský velodrom poprvé vyjede jediný český zástupce v dráhové cyklistice Tomáš Bábek. Bude to jeho druhá olympijská účast po týmovém sprintu před třinácti lety v Pekingu. Středeční sprint však bere jen jako přípravu na svou parádní disciplínu – keirin, v níž má bronz z mistrovství světa. 

Bábek jezdil dvě sezony japonskou keirinovou ligu. Při olympiádě nevyužije znalost dráhy. "Je to úplně jiné, než si pamatuji. Dráha je lepší, snáze se na ní jezdí. Dobře drží a je velice rychlá. Budou se jezdit bomby. Všem to jezdí dobře, tak to bude velká bitva," hlásil.

Spilková přiletěla s cílem vylepšit 48. místo z olympijské premiéry golfu v Rio de Janeiru. V Tokiu se však sešla kompletní světová špička v čele s jedničkou žebříčku Nelly Kordovou, dcerou bývalého českého tenisty Petra Kordy, reprezentující Spojené státy. Česká golfistka v redukovaném pořadí figuruje na 52. místě.

Jako jediný český zástupce se na závěr vzpěračského programu v Tokiu představí v nejtěžší kategorii nad 109 kilogramů Jiří Orság. Dvaatřicetiletý sedminásobný medailista z mistrovství Evropy startuje pod pěti kruhy potřetí. Při své premiéře v Londýně 2012 obsadil sedmé místo, před pěti lety v Riu de Janeiro byl osmý.

Na dubnovém mistrovství Evropy v Moskvě, kde jej trápilo lýtko, byl s výkony 170 kg a 232 kg devátý. "Tahle příprava pro mě byla hodně náročná, ale myslím, že byla také jedna z těch nejlepších. V tréninkové hale jsme tady měli ještě poslední těžké tréninky, v nadhozu jsem si dokonce vyjel až do 235 kg, což obyčejně v tréninku nechodím," řekl Orság.

V míčových sportech jsou na programu čtvrtfinále

V házené, basketbalu i volejbalu jsou známí semifinalisté v mužské části. Ve středu se vykrystalizují i v ženách. Úřadující mistryně Evropy z Norska v házenkářské soutěži změří síly s nevyzpytatelnými Maďarkami, které prošly do play-off na poslední chvíli. Atraktivní je i střetnutí Francouzek s Nizozemkami. 

V basketbalové soutěži vyzvou favoritky číslo jedna Američanky hráčky Austrálie, které postoupily na poslední chvíli z tabulky celků na třetích místech. Šlágr volejbalového programu bude v režii Brazilek a zatím trápících se Rusek.

Program vysílání - středa 4. srpna

00:30 - 02:00 Gymnastika (bradla, hrazda muži; kladina ženy)
repríza (komentují Miroslav Langer a Martin Konečný/Pavla Kinclová)

02:00 - 05:20 Atletika (finále 400 m překážek žen; desetiboj mužů, sedmiboj žen, kvalifikace oštěpu mužů, semifinále 110 m překážek mužů)
ŽIVĚ (komentují Michal Dusík a David Lukšů)
Češi: Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý

03:55 - 04:10 Kanoistika (rozjížďky K2 na 1000 m)
ŽIVĚ (komentuje Tomáš Budka)
Češi: Josef Dostál a Radek Šlouf

05:20 - 05:40 Kanoistika (čtvrtfinále K2 na 1000 m)
ŽIVĚ (komentuje Tomáš Budka)
Češi: Josef Dostál a Radek Šlouf

05:40 - 06:50 Plážový volejbal (čtvrtfinále mužů)
záznam (komentuje Jiří Rejman)

06:50 - 07:50 Plážový volejbal (čtvrtfinále mužů)
záznam (komentuje Jiří Rejman)

07:50 - 08:00 Zprávy z Tokia (Rychlý přehled)
moderuje Robert Záruba

08:00 - 09:35 Atletika (finále 400 m překážek žen; desetiboj mužů, sedmiboj žen, kvalifikace oštěpu mužů, semifinále 110 m překážek mužů)
sestřih (komentují Michal Dusík a David Lukšů)
Češi: Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý

09:35 - 10:20 Dráhová cyklistika (stíhačka mužů, sprint mužů)
ŽIVĚ (komentuje Tomáš Jílek)
Češi: Tomáš Bábek

10:20 - 12:00 Volejbal (turnaj žen: Srbsko - Itálie)
ŽIVĚ (komentuje Ondřej Tomek)

12:00 - 15:00 Atletika (finále kladivo mužů, 200 m a 800 metrů mužů, 3000 m překážek žen; desetiboj mužů, sedmiboj žen, semifinále 400 m žen, 1500 m žen)
ŽIVĚ (komentují Michal Dusík a David Lukšů)
Češi: Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora, Kristiina Mäki, Diana Mezuliáníková, Lada Vondrová

15:00 - 15:50 Plážový volejbal (čtvrtfinále mužů)
ŽIVĚ (komentuje Jiří Rejman)

15:50 - 17:00 Jezdectví (parkur, finále jednotlivců)
záznam (komentují Miroslav Langer a Jan Chýle)
Češi: Aleš Opatrný, Anna Kellnerová, Kamil Papoušek

17:00 - 17:40 Vzpírání (muži nad 109 kg)
záznam (Tomáš Lachman a Luděk Bečvář)
Češi: Jiří Orság

17:40 - 18:00 Box (finále mužů do 81 kg)
záznam (komentuje Jakub Stařík a Marek Šimák)

18:00 - 19:00 Hodina z Tokia (Velký přehled)
moderuje Robert Záruba

19:00 - 20:00 Golf (1. kolo žen)
záznam (komentuje Jaromír Bosák a Čeněk Lorenc)
Češi: Klára Spilková

Olympijský večer z Prahy

20:00 - 20:30 Kanoistika (rozjížďky a čtvrtfinále K2 na 1000 m)
repríza (komentuje Tomáš Budka)
Češi: Josef Dostál a Radek Šlouf

20:30 - 22:00 Atletika (finálové disciplíny)
sestřih (komentují Michal Dusík a David Lukšů)

22:00 - 22:30 Český den v Tokiu
záznam soutěží českých sportovců

22:30 - 23:25 Plážový volejbal (čtvrtfinále mužů)
repríza (komentuje Jiří Rejman)

23:30 - 01:30 Plavání (10 km mužů)
ŽIVĚ (komentuje Ondřej Zamazal)
Češi: Matěj Kozubek

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články