Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Co neminout ve čtvrtek: Tenistky, kanoistka Fišerová i brokaři myslí hodně vysoko

Ve čtvrtek bude rozděleno celkem 17 medailových sad a Češi mohou být hned v několika případech u toho. Vodní slalomářka Tereza Fišerová se zařadila mezi favoritky v olympijské premiéře kanoistek a nadějně rozjetou soutěž ve střelbě na trap má před druhou částí Jiří Lipták. Bez šance není v této disciplíně ani olympijský vítěz z Pekingu David Kostelecký. Jedna výhra dělí od cenného kovu tenistku Markétu Vondroušovou i pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Podívejte se na čtvrteční program.

Kanoistka Tereza Fišerová
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Pavlíček Luboš

Vicemistr Evropy ve střelbě na trap Lipták je po třech z pěti sérií jedním z pěti střelců, kteří minuli jen jednou. David Kostelecký má na kontě dvě chyby, stejně jako v roce 2008, kdy získal v Pekingu zlato. Letošní soutěž je však mnohem kvalitnější, přesto má i on reálnou šanci dostat se mezi nejlepší šestku, která si to od 8:30 SELČ rozdá o medaile.

Kanoistka Tereza Fišerová projela v kvalifikaci trať vodního slalomu čistě a připsala si třetí nejlepší čas. Byla dokonce lepší než sedminásobná mistryně světa Jessica Foxová z Austrálie, která v každé jízdě dvakrát chybovala. Nejlépe si v obou kvalifikačních kolech počínala mistryně světa z roku 2017 Britka Mallory Franklinová. Čtvrteční semifinále začne v 7:00 SELČ, finále s desítkou nejlepších o necelé dvě hodiny později.

Silné soupeřky v tenisových semifinále

Vondroušová se v semifinále kolem 11:00 SELČ utká s nasazenou čtyřkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny, s níž třikrát prohrála a kterou loni na antuce v Římě poprvé porazila. Ukrajinská vítězka Turnaje mistryň z roku 2018 hrála už před čtyřmi lety v Riu de Janeiro, kde se postarala o senzaci vyřazením Sereny Williamsové, ale ve čtvrtfinále prohrála s Petrou Kvitovou. Druhou dvojici tvoří přemožitelka Barbory Krejčíkové Švýcarka Belinda Bencicová a Jelena Rybakinová z Kazachstánu.

V ženském deblu není nouze o překvapení a Krejčíková se Siniakovou jsou jediným z osmi nasazených párů, který zůstal ve hře. Roli jedniček chtějí potvrdit i v semifinále cca od 08:00 SELČ, ale Rusky Jelena Vesninová a Veronika Kuděrmětovová je letos zastavily ve čtvrtfinále Wimbledonu, přestože musely odvracet čtyři mečboly. Rusky pak na londýnské trávě došly až do finále.

Nejlepší čeští veslaři se pokusí o zázrak

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek je jedinou českou lodí, která postoupila do finále A, a ve čtvrtek tak mají jisté přinejhorším šesté místo (kolem 2:50 SELČ). Tři medailové lodě z posledního mistrovství světa budou pravděpodobně nad jejich síly. Irští mistři světa Fintan McCarthy a Paul O'Donovan zajeli v semifinále nejlepší čas všech dob 6:05,33 a také Italové a Němci byli o hodně rychlejší než česká dvojice. Reálný je ale boj o čtvrté místo s Belgií a Uruguayí.

Lieser zažije olympijskou premiéru

Golfisté rozehrají svůj čtyřkolový turnaj a mezi šedesátkou startujících bude poprvé na Hrách i český zástupce Ondřej Lieser.

První dvě kola půjde po hřišti v trojici s Indem Udayanem Manem a Španělem Jorge Campillem. Konkrétní cíle na konečné umístění si nedává. "Ale věřím tomu, že pokud budu hrát svůj nejlepší golf, tak jsem schopný bojovat o nejvyšší příčky. Jde o to poskládat to do těch čtyř kol. Nechci, aby to znělo namyšleně, že jsem si sem přijel pro medaili, ale každý sportovec by olympijskou medaili rád měl," uvedl Lieser.

Je nám líto, video expirovalo.
Jedu pozitivně naladěn, hlásí golfista Lieser

První hráč světového žebříčku Španěl Jon Rahm o účast přišel kvůli koronaviru, ale i bez něj bude turnaj přehlídkou golfových hvězd. Mezi ty nejzářivější patří Američan Colin Morikawa, který týden před Hrami vyhrál britské Open, a domácí Hideki Majucama, jenž letos v Augustě oblékl zelené sako pro vítěze Masters.

Schweiner s Perušičem se přece jen postaví na kurt

Olympijského startu se v 9:00 SELČ dočkají čeští plážoví volejbalisté. Ondřeji Perušičovi skončila koronavirová karanténa, takže může s Davidem Schweinerem nastoupit proti mexickému páru José Rubio, Josué Gaxiola. Češi už mají na kontě kontumaci s lotyšskou dvojicí a jedině výhra je může reálně udržet ve hře o postup do vyřazovací části. Po týdnu bez tréninku však sami uznávají, že to bude těžký úkol.

I bez Bilesové stojí za to sledovat víceboj

Světová sportovní hvězda Simone Bilesová nebude obhajovat zlato ve víceboji. Čtyřnásobná šampionka z Ria de Janeiro už s odkazem na ochranu svého duševního zdraví odstoupila z úterní soutěže družstev, v níž favorizovaný tým USA podlehl ruským rivalkám.

I přesto se dá od 13:00 SELČ očekávat neméně skvělý souboj jako v případě mužů. Favoritky nutno hledat mezi kolegyněmi Bilesové, Ruskami nebo Číňankami.

Je nám líto, video expirovalo.
Bilesová odstoupila, zlato berou Rusky
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články