Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Co neminout v neděli: Před závěrečným ceremoniálem smršť finále míčových sportů i ostře sledovaný keirin

Poslední den olympijských her se už obejde bez české účasti, přesto bude na co se dívat. V Sapporu se vydají na trať maratonci, nejen celé Japonsko zaostří na vyvrcholení keirinu, žel už bez Tomáše Bábka, a také na finále turnaje basketbalistek, ve kterém domácí hrdinky vyzvou největšího favorita Spojené státy. O zlato se poperou také vodní pólisté, házenkářky i volejbalistky. Vše zakončí závěrečný ceremoniál. Českou vlajku ponese stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch. Podívejte se na podrobný program vysílání.

Brit Jason Kenny bude obhajovat prvenství v keirinu
zdroj: Reuters

Bábek vypadl v opravách a do závěrečných bojů v ostře sledovaném keirinu už nezasáhne. Do čtvrtfinále naopak až po opravné jízdě proklouzl obhájce prvenství z Ria Jason Kenny. Postoupili také dva domácí favorité Juta Wakimoto a Judai Nitta. Bitvu s dernou Japonci milují, kandidátů na vítězství je mnohem víc, dá se očekávat nervy drásající pointa.

Do boje o zlato se prodraly překvapivě japonské basketbalistky. Už teď mají jistou vůbec první olympijskou medaili v basketbale. Jenže ve finále proti nim stojí nejtěžší možný soupeř. Američanky naposledy prohrály v Barceloně v roce 1992. Nyní mohou triumfovat podeváté v historii.

"Proti USA musíme odehrát životní zápas. Třeba se k nám přikloní štěstí. Abychom ale porazili Američanky, musíme bojovat naplno od úvodního rozskoku až do konce," řekl americký trenér Japonek Thomas Hovasse.

Tým Ruského olympijského výboru vs. Francie. Takové bylo obsazení finále volejbalistů, ve kterém se senzačně radovali hráči země galského kohouta. Tentokráte půjde o tvrdý zápas házenkářek. Rusky vyřadily v semifinále silné Norky, Francouzky mohou napodobit úspěch svých mužských protějšků. Světové šampionky z roku 2017 a stříbrné medailistky z posledního Eura budou usilovat o první olympijské zlato. Před pěti lety v Riu de Janeiro prohrály ve finále s Ruskami 19:22.

Fantastického úspěchu už teď dosáhli vodní pólisté Řecka, kteří poprvé získají medaili. V semifinále vyřadili devítinásobné vítěze z Maďarska a o historický triumf si to rozdají s další velmocí tohoto sportu se Srbskem, které odsoudilo k zápasu o bronz dosud suverénní Španěly.

Majitelky nejcennějších kovů pozná i turnaj volejbalistek. Tady ve finále žádné překvapení. Brazilky se utkají s Američankami. Hráčky USA dorazily do Tokia jako vedoucí tým světového žebříčku a pod vedením Karche Kiralyho míří jasně za svou zlatou misí. Jihoameričanky si chtějí spravit chuť po neúspěšném útoku na zlatý hattrick doma v Riu.

Tradičně v závěrečný den Her vrcholí v několika kategoriích boxerské soutěže. Moderní gymnastky Ruského olympijského výboru si zase budou chtít napravit reputaci poté, co v individuálním závodu kralovala Izraelka Linoy Ašramová.

V Tokiu v neděli pohasne oheň a na Olympijský stadion se ještě jednou vrátí od soboty stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch. Tentokráte jako vlajkonoš velmi úspěšné české výpravy, která si z japonské metropole odveze celkem 11 cenných kovů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články