Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cink se před defektem cítil silně: Bohužel mi nepřálo štěstí, smutnil po závodu

Když se zdálo, že biker Ondřej Cink začíná rozhodující nástup a míří za bronzovou medailí, srazil ho defekt. V olympijském závodu cross-country horských kol tak místo zisku cenného kovu složil u trati hlavu do dlaní.

"Mrzí mě to, olympiáda není pořád. Byl to můj velký cíl," řekl třicetiletý Cink po závodu. Po dvou čtrnáctých místech na Hrách v Londýně 2012 a Riu o čtyři roky později věřil, že teď přichází jeho šance. "Bohužel. Výkon byl super, ale nepřálo mi štěstí."

Kritický okamžik nastal na začátku předposledního kola. Český jezdec krátce předtím dotáhl tříčlennou skupinu jedoucí o třetí místo a v kopci chtěl zabrat. "Bylo to nejdelší stoupání s krátkými mezisjezdy, ale víceméně se pořád stoupalo nahoru. Ve všech kolech jsem tu skupinu sjížděl a bylo vidět, že jsem tam asi nejsilnější. Tam jsem to plánoval," líčil Cink.

Je nám líto, video expirovalo.
Cink: Nebýt defektu a prasklého ráfku, asi bych ten bronz dal

Navíc mu posun na třetí místo vlil energii do žil. "Nakoplo mě to. Byl jsem na koni a začal jsem se cítit silně. Chtěl jsem to hned rozhodnout, protože oni tak silní nebyli," všiml si.

Místo toho mu na zadním kole spadl plášť a bylo po nadějích. "Tím to nebylo. Byl nalomený ráfek. A jak jsem jel do zatáčky, tak plášť přešel přes patku a bouchlo to. Nepíchl jsem, ale prasknul mi ráfek," popsal.

Defekty se mu přitom v poslední době vyhýbaly. Zradu nejspíše způsobila náročná trať. "Ráfek někde dostal velkou ránu na kamenech. Je to smůla," zopakoval.

V emocích kolo krátce po odstoupení mrštil od sebe. "Byl jsem hodně naštvaný. Asi jsem to dělat neměl, ale v ten moment jsem nevěděl, co jinýho mám dělat." 

Zlato si na krk pověsil Brit Thomas Pidcock, stříbro získal Švýcar Mathias Flückiger a bronz překvapivě Španěl David Valero. "Když jsem viděl, že je třetí Španěl, tak si myslím, že bych to třetí místo dal. Měl jsem dobrý nohy a už byla jen dvě kola do cíle. Je to škoda."

V úterý si pojede po okolí vyvětrat hlavu a při tom už nejspíše bude přemýšlet o olympiádě v Paříži za tři roky. "Určitě bych rád jel. Nezáleží na věku, je to jen o hlavě, o motivaci. Je třeba jít se sportem dopředu, zkoušet nové věci, jak se sport vyvíjí, a to si myslím, že mi problém nedělá. Další olympiáda bude určitě další cíl," zakončil Cink.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články