Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Chůzi ovládl Ital Stano, Japonci si užili ovace lidí a mají první atletické medaile

Olympijský závod v chůzi na 20 kilometrů vyhrál v Sapporu Ital Massimo Stano před dvojicí domácích reprezentantů Kokim Ikedou a Tošikazuem Jamanišim. Pro hostitelskou zemi to byly první atletické medaile na těchto Hrách a radost z nich byla o to větší, že na rozdíl od prázdného stadionu je v Parku Odori mohli oslavit i diváci.

Chodci Ital Stano a Japonec Jamaniši
zdroj: Reuters autor: KIM HONG-JI

Do Sappora na severním ostrově Hokkaidó byly kvůli příznivějšímu klimatu přesunuty chodecké závody i oba maratony. Přesto bylo v dějišti zimních Her v roce 1972 i večer stále třicet stupňů. Chodci měli podporu diváků, i když ti museli stát za zábranami poměrně daleko od kilometrového okruhu, na němž se závodilo.

Dva vítězové z minulých Her Čchen Ting a Wang Čen v Sapporu nebyli, ale přesto závod začal v čínské režii. Tempo udával lídr letošních tabulek Wang Kchaj-chua. Spolu s ním se na čtvrtém kilometru vzdálil soupeřům Ind Sandíp Kumar, jehož osobní rekord je o více než čtyři minuty horší, a tak bylo jen otázkou času, jak dlouho se Číňana udrží.

Je nám líto, video expirovalo.
Chůzi na 20 km vyhrál Ital Stano, Japonci mají první atletické medaile

Dvojice získala až třináctisekundový náskok, ale Kumar ještě před polovinou trati odpadl. O pronásledování se snažili hlavně domácí chodci a na třináctém kilometru uprchlíka dostihli. To už v závodním poli nebyl jeden z favoritů, Rus Vasilij Mizinov, druhý na mistrovství světa v Dauhá, který byl diskvalifikován za porušení pravidel.

Tři kilometry před cílem se oddělila trojice, která si to rozdala o medaile. Před nástupem do závěrečného okruhu nevydržel tempo mistr světa Jamaniši a ve finiši rozhodl o zlatu Ital Stano, jehož dosud největším úspěchem byly stříbro a bronz na Světovém poháru v roce 2018. Mistr Evropy Španěl Álvaro Martín došel do cíle čtvrtý.

Vítězný čas 1:21:05, o čtyři a půl minuty horší než světový rekord, byl daný těžkými klimatickými podmínkami.

Atletika:

20 km chůze: 1. Stano (It.) 1:21:05, 2. Ikeda 1:21:14, 3. Jamaniši (oba Jap.) 1:21:28, 4. Martín (Šp.) 1:21:46, 5. Linke (Něm.) 1:21:50, 6. García (Šp.) 1:21:57, 7. Wang Kchaj-chua 1:22:03, 8. Čang Ťün (oba Čína) 1:22:16.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články