Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští architekti dostali od MOV cenu za sportovní stavby

Český ateliér ADR se dočkal ocenění od Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Architekti dostali za výjimečný přínos v oblasti sportu a olympijského hnutí cenu s názvem Sport a udržitelná architektura. MOV zaujalo stavební a výtvarné řešení domů v dějištích olympiád a provedení olympijských festivalů.

Ateliér ADR založený architekty Petrem Kolářem a Alešem Lapkou spolupracuje s Českým olympijským výborem osm let. České domy, které navrhli, zaujaly jak na hrách v Londýně 2012, tak předloni v Pchjongčchangu.

Úspěšné jsou rovněž olympijské festivaly, při kterých mohou fanoušci sledovat dění na olympiádě a zároveň si vyzkoušet samotné sporty. Tato myšlenka se rozšířila i do jiných zemí. Letos měly festivaly vzniknout v dalších osmnácti státech, ale po odložení tokijských her kvůli koronaviru se uskuteční až za rok.

Je nám líto, video expirovalo.
Český ateliér ADR dostal cenu MOV za udržitelnou architekturu

"My jsme jedním z tisíce střípků, který vše vytváří, a kdyby jeden vypadl, tak to nefunguje. Jsme rádi, že se naše práce vryla do paměti českého národa i na mezinárodní úrovni. Když vidíte, že se myšlenka povedla a dostanete ještě medaili, tak máme stejnou radost jako sportovci," řekl Kolář při přebírání ceny.

"Pětadvacet let jsme sportovali, až jsme se dostali na olympiádu a dokonce získali medaili. Co víc si přát," doplnil Lapka. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články