Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Že Japonci nechtěli Hry? Snažili se podívat kamkoliv to bylo možné, líčí Krpálek s Prskavcem

Vzájemně se v tréninku obohacují a na olympijské hry v Tokiu mají velmi podobné vzpomínky. Zlatí judista Lukáš Krpálek a kajakář Jiří Prskavec se shodují, že Japonci měli o sport zájem. Snažili se dostat ke sportovištím, jak blízko to bylo možné, nebo doprovázeli bannery cesty závodníků na stadion. Omezení oba ale vyrazně pocítili a zažili i jisté absurdní situace. 

Krpálek a Prskavec na tiskové konferenci po návratu z Tokia
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Když jsme jeli na slavnostní zahájení na stadion, tak celou půlhodinu všude kolem silnic byli lidi s bannerama. Bylo na nich vidět nadšení z toho, že vidí autobusy plné sportovců," řekl Krpálek novinářům na tiskové konferenci v Praze. "Potom každý den, když jsme jezdívali na svoje závodní nebo tréninková místa, všude stáli lidi na semaforech," doplnil. Domácí nadšenci sportovce podpořili, i pokud se jim soutěž nepovedla.

Prskavec zavzpomínal na závod kanoistů, kterého se zúčastnil i Japonec Takuja Haneda. "Stáli za branami areálu, kde nic neviděli, jenom slyšeli rozhlas a měli to puštěné na telefonech. Bylo jich tam kolem dvou tisíc a jenom nasávali atmosféru a fandili," poznamenal a litoval, že alespoň v omezeném počtu nebyli diváci vpuštěni na sportoviště.

Oba se ale shodli, že Hry jsou uspořádané dobře. Prskavec zavzpomínal i na paradoxní opatření, když nemohl běhat po cestičce původně určené divákům za tribunou, kde nikdo nebyl.

"Ještě co mi přišlo úplně úsměvné – jezdili jsme v absolutně čisté vodě, filtrované, chlorované, úplně průzračné. Trenéři si tam chodili zaplavat do našeho rozjížděcího bazénu a taky přišel zákaz, že voda neodpovídá standardům plaveckého bazénu a že se tam koupat nesmí," uvedl Prskavec.

Krpálka mrzelo, že nemohl navštívit svá oblíbená místa a restaurace. Jídelna v olympijské vesnici sice byla podle něj výborná a výběr v ní obrovský, chyběl mu ale větší gastronomický zážitek. Mrzelo ho také, že se nemohli sportovci v rámci českého týmu vzájemně bez omezení podporovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský areál ve Stromovce bouřlivě vítal české olympioniky

Oslavy se musely uskromnit. Krpálek dopíjel piva za Prskavce 

Omezení se projevila i ve formě oslav, které mohla dvojice bezprostředně zažít ve stejný den. Jejich výhry se odehrály v rozmezí pár hodin. Prskavec ocenil, že jeho silnější parťák mu pomohl s konzumací piva. Po příjezdu si naservíroval své oblíbené jídlo.

"Nějaké oslavy proběhly přímo po závodech. I když jsem přijel až v jedenáct večer z haly, tak ale zase o to déle jsme to táhli. Byly takové skromnější, protože jsme na druhou stranu nechtěli nějak rušit v olympijské vesnici, ale myslím, že jsme si to hrozně užili. Popovídali jsme si, řekli jsme si zážitky z toho, jak jsme si drželi palce," řekl Krpálek na tiskové konferenci v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek už ukázal zlatou medaili v Praze

"Bylo to s podmínkami, které v olympijské vesnici byly. Nebylo úplně kam jít, takže jsme byli v centru českého týmu. Zatancovali jsme si, pokecali, bylo to dost příjemný," doplnil Prskavec.

Vzhledem k tělesné konstituci Prskavec přiznal, že nemůže při oslavách s judistou držet krok. Ocenil ale, že Krpálek pozná, kdy už úplně nezvládá. "Dopíjí piva za mě, v tomhle je férový," řekl kajakář s úsměvem.

"Když jsme slavili v Tokiu, Jířa říkal, že nemůže pít tak jako já. Vzal jsem ho za rameno a řekl mu, že může, že se o něj když tak postarám, odnesu ho do postele, uložím, ať se nebojí," řekl Krpálek. V Tokiu podle něj jeho kamarád držel nakonec tempo s ním.

Prskavec zavzpomínal i na oslavy na předchozí olympiádě v Riu de Janeiro, kde on získal bronz a Krpálek první zlato.

"Poté, co Lukáš vyhrál, tak dostal za úspěch party autobus," uvedl. Jeho řidič zabloudil. "Takže jsme jezdili fakt dlouho, ale to nám vlastně vůbec nevadilo," dodal s tím, že právě v Riu vzniklo přátelství mezi oběma sportovci.

Je nám líto, video expirovalo.
Další medailisté jsou doma, Prskavec a Rohan si splnili dětský sen

První den po návratu z Japonska do Česka oba strávili s rodinami. Krpálek s rodinou těsně před judistovým odjezdem na olympiádu stanovali a děti se ho ihned po návratu ptaly, kdy opět pod stan pojedou.

Prskavec řekl, že po odjezdu do Tokia s ním první dva týdny starší syn Jiří příliš nemluvil. "Byl na mě trošku naštvaný. Chtěl jsem mu to vynahradit a jsem strašně rád za to, že jsem mu včera čas mohl dát a strávili jsme spolu celý den," ocenil.

Už si také stihl dát k jídlu svůj oblíbený smažený sýr. "Ale smažil jsem si ho sám," smál se Prskavec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články