Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vondroušová vyřadila Ósakaovou, v deblu postupují Krejčíková se Siniakovou. Další Češi končí

Vítězná česká jízda v Tokiu přibrzdila. V osmifinále se sice Markéta Vondroušová postarala o velké překvapení, když zaskočila druhou nasazenou tenistku Naomi Ósakaovou 6:1 a 6:4. Pak už to bylo ale o hodně skromnější. Výborně začala zápas s Belindou Bencicovou Barbora Krejčíková, ale po prvním setu už další dva patřily soupeřce. Vypadla i Karolína Plíšková s Camilou Giorgiovou a podobně dopadl i Tomáš Macháč, který prohrál s Diegem Schwartzmanem. V osmifinále deblu skončily i Plíšková s Vondroušovou, když podlehly 6:2, 4:6 a 11:13 Brazilkám Pigossiové se Stefaniovou. Zato Krejčíková se Siniakovou porazily v super tie-breaku Španělky Badosaovou a Sorribes Tormovou. 

Markéta Vondroušová po vítězném duelu s Naomi Ósakaovou
zdroj: Reuters autor: Piroschka van de Wouw

Pro Ósakaovou začal zápas jako ve zlém snu. Vondroušová jí hned v úvodním gemu sebrala podání, pak odvrátila dva brejkboly a zvýšila až na 4:0. Čtyřnásobná grandslamová vítězka, která v pátek v Tokiu zapálila olympijský oheň, často kazila a občas na dvorci působila až bezradně, protože sokolovská rodačka jí skoro každý míček dokázala vrátit.

Žebříčkový rozdíl 40 míst byl znát jen chvíli na začátku druhé sady, kdy Ósakaová vedla 2:0. Vondroušová však otočila na 3:2 a sebevědomý výkon vyšperkovala několika údery, k nimž se soupeřka ani nerozběhla. Při třetím mečbolu dopadl míč z rakety japonské favoritky do autu a osmifinálový zápas po hodině a osmi minutách skončil.

"Je to krásné," libovala si Vondroušová nad skutečností, že je ve čtvrtfinále olympiády a jednu výhru od bojů o medaile. Triumf nad Ósakaovou bere jako každý jiný zápas. "Nechtěla jsem si připouštět, že je to ona, byť jsem ji samozřejmě viděla proti sobě u sítě a uvědomuji si, jaká je to hvězda. Zejména tady v Japonsku. Ona byla strašně pod tlakem. Ale na druhou stranu bojovala celý zápas a nedávala znát emoce. Druhý set byl o kousek, mohlo to jít na obě strany."

Ósakaová měla před olympijským turnajem dvouměsíční herní pauzu. Naposledy hrála na Roland Garros, z kterého po prvním kole odstoupila. Před pařížským grandslamem oznámila, že nebude mluvit s novináři na tiskových konferencích, protože se chce vyhnout stresu, což vyvolalo řadu většinou nesouhlasných reakcí. Ósakaová se pak rozhodla na čas z turnajů stáhnout, v Tokiu ale první i druhé kolo zvládla s přehledem.

"Na Naomi bylo vidět, že v poslední době nemá nahrané zápasy, a to není jednoduché ani pro takovou skvělou hráčku," řekl šéf české tenisové výpravy v Tokiu Petr Pála a k Vondroušové dodal: "Bylo to úplně super. Výborně začala, dobře servírovala. Fungoval na začátku servis s rotací do těla a mohlo jich být i víc. Na začátku druhého setu to bylo pravidelnější, než to mělo být, ale pak se jí zase povedlo hru měnit, zkrátit," ocenil.

Osmifinálový zápas světové jedenáctky Krejčíkové s žebříčkovou sousedkou Švýcarkou Belindou Bencicovou zastavil za stavu 3:1 na dvě hodiny déšť. Po přerušení česká vítězka French Open rychle dohrála úvodní set, ale další dva turnajová osmička ztratila a za necelé dvě hodiny prohrála 6:1, 2:6, 3:6. "Hodně mě to bolí, chtěla jsem tady hrát dobře," řekla Krejčíková se slzami v očích.

Pětadvacetiletá Krejčíková vyhrála v uplynulých dvou měsících vedle senzačního titulu na pařížské antuce i turnaje ve Štrasburku a v Praze. Proti Bencicové ji dohnala únava z náročného programu. "Podmínky jsou tady strašně náročné a po setu mi došla šťáva. Přestaly mi chodit nohy, najednou jsem úplně ztratila rytmus, začala jsem hrát pomalu, krátce a vůbec jsem jí už neubližovala. Už si s tím míčem dělala, co chtěla. Zasloužila si vyhrát, hrála líp," řekla Krejčíková.

Také duel druhého kola mezi Macháčem a osmým nasazeným Argentincem Diegem Schwartzmanem byl přerušen kvůli dešti. Dvacetiletý Čech při své olympijské premiéře bojoval a za stavu 5:5 ve druhém setu odvrátil tři brejkboly. Čtvrtý už favorizovaný Argentinec využil, vzápětí po dvou hodinách proměnil první mečbol a zvítězil 6:4, 7:5. "Šance byly v obou setech a i soupeř to ví. Jsem rád, že jsem si zahrál s takovým hráčem. Takové zápasy bych potřeboval častěji, abych nedělal zbytečné chyby," řekl Macháč.

Turnajová pětka Plíšková ztratila už ve třetím gemu servis čistou hrou. Hned vzápětí se jí díky čtvrtému proměněnému brejkbolu podařilo vyrovnat, ale poté o podání opět přišla a ztrátu už nedohnala. České finalistce Wimbledonu se nepovedl ani vstup do druhé sady, v níž rychle prohrávala 1:5. Giorgiová, která je na žebříčku na 61. místě, si pak postup pohlídala a v osmém vzájemném duelu si připsala třetí výhru.

Ve čtvrtfinále je po výhře 6:2, 5:7, 10:5 nad Španělkami Paulou Badosaovou a Sarou Sorribesovou také nejvýše nasazený deblový pár Krejčíková, Kateřina Siniaková. Naproti tomu Plíšková s Vondroušovou nevyužily proti brazilské dvojici Laura Pigossiová, Luisa Stefaniová čtyři mečboly a prohrály 6:2, 4:6, 11:13.

Tenis:

Ženy: - 2. kolo: Rybakinová (15-Kaz.) - Vekičová (Chorv.) 7:6 (7:3), 6:4. 3. kolo: Vondroušová (ČR) - Ósakaová (2-Jap.) 6:1, 6:4, Bencicová (9-Švýc.) - Krejčíková (8-ČR) 1:6, 6:2, 6:3, Muguruzaová (7-Šp.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:4, 6:1, Giorgiová (It.) - Karolína Plíšková (5-ČR) 6:4, 6:2, Svitolinová (4-Ukr.) - Sakkariová (14-Řec.) 5:7, 6:3, 6:4, Badosaová (Šp.) - Podoroská (Arg.) 6:2, 6:3, Pavljučenkovová (13-Rus.) - Sorribesová (Šp.) 6:1, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo:

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) – Badosaová, Sorribesová (Šp.) 6:2, 5:7, 10:5, Pigossiová, Stefaniová (Braz.) - Karolína Plíšková, Vondroušová 2:6, 6:4, 13:11.

Muži:

2. kolo: Schwartzman (13-Arg.) - Macháč (ČR) 6:4, 7:5, Chardy (Fr.) - Karacev (11-Rus.) 7:5, 4:6, 6:3, Chačanov (12-Rus.) - Duckworth (Austr.) 7:5, 6:1, Tsitsipas (3-Řec.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, Broady (Brit.) - Hurkacz (7-Pol.) 7:5, 3:6, 6:3, Humbert (14-Fr.) - Kecmanovič (Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 7:5, Ivaška (Běl.) - Kukuškin (Kaz.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:3, Nišikori (Jap.) - Giron (USA) 7:6 (7:5), 3:6, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články