Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Perušič má sice lehký průběh covidu, ale pěkné dny to nejsou

Lehký průběh covidu-19 hlásí z Tokia Ondřej Perušič. Stejně jako další nakažení je i plážový volejbalista v izolaci v hotelu Nice Day (Pěkný den), který opustí nejspíše po deseti dnech, čímž by přišli s Davidem Schweinerem o první utkání ve skupině. Zatím se tedy pěkný den nekoná ani náhodou.

V den kontrolního výtěru a ještě přibližně den poté byl Perušič bez příznaků. "Od té doby mám poslední tři dny lehký průběh, který mi nepůsobí velké potíže, ale na žádnou fyzickou aktivitu se také rozhodně necítím. Některé symptomy už se lepší, nezbývá doufat, že to tak bude pokračovat," uvedl.

Perušič byl druhým členem výpravy a prvním českým sportovcem v Tokiu s pozitivním testem na koronavirus.

Do dějiště přiletěl charterovým letem, z kterého pocházejí i další pozitivně testovaní, včetně tří sportovců. Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková, silniční cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček na rozdíl od Perušiče o start na olympiádě přijdou.

Jeho dočasným útočištěm se stal hotel Nice Day. "Jenž pravděpodobně dokonale ilustruje, že olympijské hry ve smyslu pro humor vyhráli ještě před zahájením domácí. Pobyt zde je opravdu bez možnosti jakéhokoliv kontaktu, pokud zrovna nenatrefíte na někoho z dalších pozitivních 'zombie', kteří se bezduše doploužili pro jídlo do přízemí."

Pozitivně testovaní jsou zavřeni na pokojích a informace dostávají skrze interní rozhlas ve stropě. Největší psychickou zátěž podle něj představuje dopoledne a odpoledne komunikace při žádostech o poskytnutí naměřených hodnot.

Ve hře jsou dva scénáře, kdy by se mohli se Schweinerem dostat do hry. Pravděpodobnější je, že Perušiče pustí z izolace po deseti dnech. "To by znamenalo, že budeme muset skrečovat první zápas proti Lotyšům a pokusit se překvapit v boji o postup ze skupiny Mexičany," zmínil pár José Rubio, Josua Gaxiola, proti nimž by měli podle programu turnaje nastoupit ve čtvrtek 29. července. "Perun (Perušič) by po vzoru fénixe z popela povstal z karantény v předvečer velkého zápasu, aby jeho nově vypilovanou techniku náhry prsty neměl nikdo možnost okoukat."

Údajně se jedná i o možnosti, že by asymptomatičtí sportovci mohli opustit izolaci po sedmi dnech. A to za předpokladu, že budou mít negativní PCR test. "To by znamenalo posunutí fénixova návratu do hry na večer před prvním zápasem," řekl Perušič. První zápas skupiny mají v rozpisu na pondělí 26. července proti Martinši Plavinšovi a Edgarsu Točsovi. "Tato varianta není v žádném případě potvrzená a upřímně řečeno, spíše počítáme s možností A."

K porušení pravidel na palube došlo, přiznal Perušič

Zmínil se o chování pasažérů speciálu z Kbel, z kterého jsou všichni čeští nakažení. "Je jasné, že k porušení pravidel na palubě došlo. Nicméně rád bych vyvrátil představy některých lidí, ve kterých hned po dosednutí do sedaček odstartovala celá výprava s beachvolejbalisty v čele orgie, za které by se nemusel stydět ani císař Caligula," uvedl Perušič.

Požádal fanoušky, aby vyjádřili podporu nejen nakaženým sportovcům, ale i dalším českým olympionikům. "Pro které také není lehké podávat nejlepší výkony vprostřed mediální bouře. Jedna z cest, jak může být sport prospěšný pro společnost, je její stmelení, překonání rozdílů, a to nejen názorových. Mějte to na paměti a podpořte celou českou výpravu," napsal Perušič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články