Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Triumf si vystřílela Číňanka Jang Čchien, Forúghí má první íránské zlato ve vzduchové pistoli

Premiérovou zlatou medaili na olympijských hrách získala Čína. Zasloužila se o to střelkyně Jang Čchien, která triumfovala ve finále střelby ze vzduchové pušky před Ruskou Anastasií Galašinovou a Švýcarkou Ninou Christenovou. Česká reprezentantka Nikola Šarounová vypadla již v kvalifikaci a obsadila 41. místo. Džavád Forúghí se stal prvním Íráncem v historii, který získal zlatou olympijskou medaili ve sportovní střelbě. Jednačtyřicetiletý závodník ovládl soutěž ve vzduchové pistoli a výkonem 244,8 bodu stanovil nový olympijský rekord. 

Jang Čchien se zlatou medailí ze vzduchové pušky
zdroj: Reuters autor: Ann Wang

O triumfu čínské reprezentantky rozhodl v dramatické bitvě úplně poslední výstřel, před nímž její soupeřka Galašinová vedla o 0,2 bodu. Ruská závodnice však poslední ránu neustála, trefila jen 8,9 bodu a Jang Čchien stačila ke zlatu i jinak slabší střela za 9,8 bodu. Závod vyhrála v olympijském rekordu 251,8 bodu.

"Celá soutěž byla hodně těsná a byla jsem hrozně nervózní. Jsem ale ráda, že se mi podařilo vyhrát. Na body jsem během soutěže nemyslela. Jen jsem se snažila co nejlépe soustředit," doplnila.

Mladá Číňanka vystřídala na trůnu Američanku Virginii Thrasherovou a devět let po vítězství krajanky I S'-ling zajistila asijské velmoci opět olympijský triumf v této disciplíně. Osobně jí poblahopřál i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který tradičně předává první medaile na Hrách.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr finále ženské střelby ze vzduchové pušky

"Byla jsem už hodně nervózní a držela tu ránu moc dlouho. Je to jednoduché. Neudržela jsem myšlenky, kde měly být, a ztratila jsem koncentraci. Za stříbro jsem ale ráda. Je to pro mě velký krok. Jsem na své první olympiádě a tohle je i má první medaile," doplnila Galašinová. Vítězka kvalifikace a držitelka olympijského kvalifikačního rekordu (632,9 bodu) Norka Jeanette Hegg Duestadová skončila čtvrtá.

Šarounová, která na předchozí olympiádě v Riu de Janeiro startovala pod dívčím jménem Mazurová, nastřílela 618,4 bodu a od finálové osmičky ji dělilo 10,1 bodu. Nevydařily se jí už úvodní dvě série, po nichž klesla na hranici čtvrté a páté desítky, kde se pohybovala i po dalších položkách. Potřebovala by více ran jako tu poslední, která byla za 10,8 bodu.

"Dneska mi tam ty vysoké desítky prostě vůbec nepadaly. Neměla jsem tam vyloženě nějakou dalekou chybu, ale prostě všechno to bylo takový neslaný nemastný, ty rány," zhodnotila svůj výkon.

Kvalifikaci vyhrála výkonem 632,9 bodu Norka Jeanette Hegg Duestadová a stanovila nový kvalifikační rekord olympijských her.

Česká republika má na disciplínu, v níž bude korunována první olympijská vítězka v Tokiu, příjemné vzpomínky. Kateřina Emmons ve vzduchovce vybojovala v roce 2004 v Aténách bronz a o čtyři roky později v Pekingu zlato.

Šarounová bude startovat ještě 27. července ve vzduchové pušce smíšených družstev a o čtyři dny později také ve sportovní třípolohové malorážce.

Forúghí získal první íránské zlato z OH ve sportovní střelbě

Druhý za Forúghím skončil se ztrátou 6,9 bodu Srb Damir Mikec. Bronz bral stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro Pchang Wej z Číny. Češi v závodě nestartovali.

Forúghí se stal nejen prvním íránským olympijským šampionem ve střelbě, ale rovněž prvním střeleckým medailistou své země. Hlavní triumfy dosud Írán získával pod pěti kruhy v zápase (10) vzpírání (9) nebo taekwondu (2).

Džavád Forúghí
zdroj: ČTK/AP

Rodák z Ilamu se do finálové osmičky probojoval z páté příčky, v rozhodující vyřazovací fázi se ale od úvodu dostal do čela a náskok jen zvyšoval. Před rozhodujícím duelem s Mikecem měl již o 4,2 bodu více a ještě triumf umocnil.

Vítěz kvalifikace Čaudhrí Saurabh z Indie skončil sedmý. Ještě hůř dopadl obhájce prvenství Vietnamec Hoang Xuan Vinh. Ten se do závěrečné osmičky neprobojoval a byl celkově až dvaadvacátý.

Je nám líto, video expirovalo.
Forúghí získal první íránské zlato z OH ve sportovní střelbě

Sportovní střelba:

Muži - vzduchová pistole: 1. Forúghí (Írán) 244,8, 2. Mikec (Srb.) 237,9, 3. Pchang Wej (Čína), 4. Korostylov (Ukr.) 198,9, 5. Reitz (Něm.), 6. Čang Po-wen (Čína), 7. Saurabh (Indie), 8. Kim Mo-se (Korea).

Ženy - vzduchová puška: 1. Jang Čchien (Čína) 251,8, 2. Galašinová (Rus.) 251,1, 3. Christenová (Švýc.), 4. Duestadová (Nor.), 5. Mullerová (Fr.), 6. Tuckerová (USA), 7. Kwon Un-či, 8. Pak I-mun (obě Korea),... v kvalifikaci 41. Šarounová (ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články