Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kejval v ČT: Že pan doktor nebyl naočkovaný? To pro mě bylo překvapení

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval začal vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia čeští reprezentanti, u nichž se objevil koronavirus. Jak celou kauzu vidí sám Kejval? Informace o nenaočkovanosti lékaře Vlastimila Voráčka pro něj byla překvapením, přiznal v rozhovoru pro Českou televizi.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Šest nakažených, toto číslo zůstává stejné?

"Všechny testy byly zatím negativní."

Jaký mají průběh nemoci?

"Buď bezpříznakové, nebo mírné."

Co lidé setrvávající v karanténě?

"Japonská strana má svá vlastní pravidla, která nám průběžně oznamuje, v nejbližších dnech by se někteří z té karantény mohli dostat, ale pořád to nemáme potvrzené, takže čekáme."

Podle vašich informací neměli někteří po celou dobu letu nasazené roušky. Kdo za to teď má nést odpovědnost?

"Pro nás je největší problém teď, že děláme audit a zjišťujeme, co se stalo, jak je možné, že se na palubě objevil nakažený člověk. Měli jsme dvojí testování před odjezdem, měli jsme popis toho, co se musí udělat. To si myslíme, že je největší problém. Druhá věc je průběh vlastní cesty. My teď zjišťujeme, co se na té palubě dělo, jakým způsobem se jednotliví účastníci chovali, a následně o tom uděláme zprávu. Máme to rozdělené na tři části: jak se chovali na letišti, během letu a po příletu."

Upozorňovali zástupci Českého olympijského výboru za letu sportovce, aby se opatření dodržovala?

"My teď děláme ten audit, zjišťujeme jednotlivé lidi. Je zcela evidentní, že někteří lidé toto nedodržovali po celou dobu letu. Ještě to nemáme uzavřené, pracujeme na tom. Na tom letu jsem nebyl, nevím to a nechci říkat nějaké domněnky a názory jednotlivců."

Podle Sport Investu, který zastupuje plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou, nese plnou odpovědnost za cestu ČOV. Měl takto vypadat odlet olympioniků?

"Takhle vypadá vždycky odjezd olympioniků, samozřejmě za dodržování těch bezpečnostních předpisů. Já u toho odletu byl a více či méně ty věci probíhaly podle pravidel, která jsou nastavena. Olympiáda je velká událost, týmový duch je pro nás naprosto klíčový. Ten let trval čtrnáct hodin, já bych byl rád, kdybyste k tomu přistupovali, že je to složitá situace, musíme podrobně zjistit, co se tam stalo a nerad bych dělal nějaké sznace a říkal, kdo co udělal špatně, a někoho odsuzoval. To by nás mohlo mrzet."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Neměla tam být při odletu zpřísněná ochrana?

"Žádní rodinní příslušníci tam nebyli, jen sportovci a novináři. Co se týče bubliny, to se dělá dobře pro lidi ze stejného sportu, jako jsou hokejisté. My máme různé sporty, nemohu dát dohromady atlety, gymnasty a veslaře. Není možné, aby se před olympiádou zavřeli."

Vy jste měli informace, kolik lidí poletí nenaočkovaných?

"Pro každého účastníka jsme zjišťovali, zda nemoc prodělal, kolik měl testů, jestli měl protilátky. Na tom jsme pracovali velmi intenzivně. Pro mě to, že pan doktor není naočkován, bylo překvapení. Myslel jsem, že všichni z realizačního týmu budou naočkováni. U nás se strašně těžko vyžaduje, aby měl někdo očkování, když ta povinnost prostě není."

"Bylo to překvapení i pro ty sportovce?

"Na konci dne asi ano... Na to asi nejsem schopen odpovědět."

CELÝ ROZHOVOR S JIŘÍM KEJVALEM SI POSLECHNĚTE V ÚVODNÍM VIDEU

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články