Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČP v triatlonu 2024

Horská si nejlepší šestnáctku užívala. Slyšela své jméno a zamávala rodičům

Účast ve finálovém bloku byla pro plavkyni Kristýnu Horskou mimořádným zážitkem. Na postup do olympijského finále krátké polohovky na rozdíl od tréninkové parťačky Barbory Seemanové sice na kraulařské dvoustovce pomýšlet nemohla a skončila šestnáctá, privilegia spojená s účastí mezi šestnáctkou nejlepších si ale vychutnávala. "Byl to skvělý pocit nastupovat na bazén a slyšet své jméno. Mohla jsem zamávat rodičům domů, užívala jsem si to," radovala se.

Je nám líto, video expirovalo.
Horská do finále polohového závodu na 200 m nepostoupila

Na olympijské hry se kvalifikovala díky prsařské dvoustovce, ale mezi svými disciplínami nerozlišuje. "Krátkou polohovku plavu celý život, dvě stě prsa jsem plavala na začátku kariéry. Pak jsem si od nich dala pauzu, vrátila se k nim a trochu nečekaně se v nich dostala na olympiádu. Ale neříkala bych asi, že je to moje hlavní disciplína," vysvětlila.

K účasti na olympijských hrách se propracovávala komplikovaně. Ostrý limit Mezinárodní plavecké federace FINA překonala loni na podzim na mítinku v Taškentu, po kterém Uzbecká plavecká federace čelila obvinění, že manipulovala s některými výsledky. Před květnovým mistrovstvím Evropy to vypadalo, že ani Horské její výkon neuznají. "Když jsem se dozvěděla, že se mi limit možná nebude počítat, tak se mi trošku zhroutil svět. Bylo to blbé v tom, že to bylo těsně před mistrovstvím Evropy, navíc jsem měla před státnicemi," vzpomínala.

Na evropském šampionátu znovu limit zaplavat nedokázala, ale s výkony byla za daných okolností spokojená. Pak zvládla na jedničku i státnice z tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Dobře to nakonec dopadlo i s jejím olympijským startem.

Horská budila Seemanovou

Důležitou roli hrála i u postupu kraulařky Seemanové, protože právě ona nejlepší českou plavkyni ráno vzbudila. "Chtěly jsme vstávat co nejdřív, abychom se trochu probudily, přece jen je to nezvyk plavat semifinále takhle ráno. Bára chtěla vstávat v šest, já jsem dávala budík na šest dvacet, přece jen jsem plavala trochu později. Když mi zazvonil, tak jsem byla úplně zmatená, nevěděla jsem, jestli jsem spala tak tvrdě, že jsem neslyšela její budík. A pak se ukázalo, že si ho sama nenastavila a vzbudila jsem ji až já," vyprávěla.

I úspěšné semifinále své parťačky na začátku finálového bloku sledovala. "Měla jsem do svého startu času dost. A sledovala jsem i další závody, nesnažila jsem se být někde v rohu uzavřená do sebe a čekat," dodala Horská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články