Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Choupenitch plánuje po příletu domů odpočívat, ale i slavit. A pak zase tvrdá práce, říká

Jen dva dny po životním úspěchu se vrátil do Česka. Bronzový šermíř Alexander Choupenitch už je zpátky, s ohledem na protiepidemická opatření v Japonsku musel krátce po své soutěži dějiště olympijských her opustit. Přímo v Tokiu tedy sice medaili oslavit nestihl, příliš mu to ale nevadilo. Slavit se chystá nyní doma. "Teď se chystám na zasloužený odpočinek. Fyzický i mentální," zasmál se.

Je nám líto, video expirovalo.
Návrat bronzového Choupenitche do ČR

"Jsem strašně rád, že na letišti byli moji kamarádi a lidé z Českého šermířského svazu, což mi udělalo radost. Vždy, když jsem cestoval, tak jsem snil o tom, že na mě (na letišti) bude někdo čekat s cedulkou. A nikdy se mi to nestalo. Teď to bylo napoprvé hodně dobré," usmíval se Choupenitch po náročné cestě z Japonska.

"Nevím. Teď ze mě spadl obrovský tlak a moje očekávání. Cítím se úplně prázdný, ale zároveň jsem plný emocí. Těžko říct, co bude další dny," uvedl sedmadvacetiletý fleretista.

Určitě si najde čas na oslavy, protože v Tokiu na ně nedošlo. Po soutěži si plnil povinnosti a do olympijské vesnice se dostal až ve dvě hodiny v noci.

"Člověk když vstává v šest, tak po takovém dnu nemá úplně sílu na trsání. Adrenalin tam ale pořád jede, a kdybych šel hned spát, tak neusnu. Dali jsme si s trenérem pivo, poté ještě jedno z fyzioterapeutem a pár lidma. Určitě to nebyly tak divoké oslavy, jako si pamatuji z Ria. Věřím ale, že nějaké oslavy přijdou, a těším se na ně."

Motivace do dalších let mu rozhodně nechybí. "Skončil jsem třetí a ještě jsou tam stříbrná a zlatá. Teď si odpočinu a pak přijde tvrdá práce. Jen přes ni mohou přijít dobré výsledky," podotkl Choupenitch.

V Tokiu měl radost i z toho, že Hry zakončil vítězným zápasem. "Když jsme šli na vyhlášení, tak ten, který skončil druhý, byl opravdu smutný a bylo to na něm poznat. Myslím si, že skončit třetí, vítězným zápasem a s pozitivními emocemi, je skvělé. To je můj drive do budoucna," uvedl.

Syn běloruských operních umělců, který se narodil v Brně, se medailově prosadil na své druhé olympiádě. Před pěti lety v Riu vypadl hned v úvodu, což však s odstupem času považuje za úspěch. Odpovídalo to jeho tehdejší výkonnosti.

"Pak jsem pět let hodně dřel. Pracoval jsem na sobě, na všech aspektech. Nejen po šermířské stránce, ale po psychologické a fyzické. Jsem strašně rád, že se mi to povedlo," podotkl.

A vyzdvihl, že v daný moment prodal vše, co natrénoval. "Dnes nebo zítra dám na sítě video, které jsem si sám pro sebe natočil den před tím, než jsem šel šermovat, a kde jsem zhodnotil svůj trénink. A stál za opravdu velké kulové. O tom to ale je. Jeden den to člověku nejde, a druhý den dá vše dohromady a prodá to v daný okamžik."

Zisk medaile nepovažuje jen za svůj úspěch, ale za úspěch celého českého šermířského hnutí. "Věřím, že je to jen začátek a úspěchů přijde více," řekl. Zároveň doufá, že bude inspirovat i děti, aby se daly na šerm. "Věřím, že popularita sportu přijde, a věřím i Českému šermířskému svazu, že to ustojí a všem děckám dají skvělý servis. Myslím si, že to bude hodně na nich, aby to uchopili a zvládli," dodal Choupenitch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články