Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští basketbalisté jdou do akce, v Tokiu chtějí zabojovat o čtvrtfinále

Od roku 1992, kdy se olympijského basketbalového turnaje poprvé zúčastnil dnes už legendární Dream Team, se stal basketbal jednou z hlavních diváckých atrakcí Her. A v téhle elitní 12členné společnosti se momentálně nachází i český basketbal. Pod pěti kruhy naposledy startovali Čechoslováci v Moskvě 1980. Vstupní duel absolvuje výběr Ronena Ginzburga proti Íránu, přímý přenos sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz v noci ze soboty na neděli od 3:00.

Tomáš Satoranský v akci
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

Bude to velká věc, až čeští basketbalisté vyběhnou do basketbalové arény v Saitamě. Splní sny nejen sobě, ale i generacím českých basketbalistů, kterým olympijská účast musela ještě před několika lety připadat jako sci-fi příběh od Asimova nebo Pratchetta.

Do Tokia nepřiletěli Češi na výlet, ale velmi dobře si uvědomují, že postup do čtvrtfinále je pro tuhle partu reálným cílem. Naprosto klíčový tak bude pro české lvy právě úvodní konfrontace s basketbalově nepříliš známým soupeřem.

"Víme, že hrají pohromadě spoustu let a mají jeden z nejlepších týmů v Asii. Měli některé dobré a jiné horší přátelské zápasy a určitě budou bojovat. Je ale pravda, že pokud chceme postoupit ze základní skupiny, musíme proti nim uspět," uvedl k Íránu trenér Ronen Ginzburg.

Íránský basketbal posledních let rovná se Hamed Haddadí. Nepřehlédnutelný kolos, který měří 218 centimetrů, kdysi dokonce i krátce nakoukl do NBA. Umí vystřelit z delší vzdálenosti a díky svým proporcím je samozřejmě nebezpečný v prostoru kolem koše. On bude pro českou defenzivu představovat největší výzvu. I na něj se určitě zaměřila pečlivá videopříprava českých trenérských asistentů v posledních dnech.

V novém systému olympijského turnaje, který rozdělil 12 účastníků do tří skupin, postupují první dva týmy a nejlepší dva ze třetích míst. Pokud by Češi vyhráli první zápas výraznějším rozdílem, šance na čtvrtfinále by se tím rázem zvýšily. "Zprvu jsme se chtěli dostat na olympiádu, to se povedlo, a nyní bychom se rádi dostali ještě dál. V první řadě však musíme porazit Írán a mít i dobré skóre. Když to dokážeme, máme šanci třeba na třetí místo," dodává Ginzburg.

Český tým bude po zvládnutí lehčího covidového dramatu před odletem spoléhat na osvědčenou osu týmu, která před dvěma lety šokovala svět šestým místem na šampionátu v Číně. I když ze sestavy ze zdravotních důvodů vypadl kapitán Vojtěch Hruban a pivot Martin Kříž, tým na druhou stranu doplnila euroligová hvězda Jan Veselý nebo ostrostřelec z Andorry David Jelínek. Pod vedením lídra Tomáše Satoranského se na své střely těší Jaromír Bohačík a velký posun za poslední roky zaznamenala také hra čahouna Ondřeje Balvína. Své japonské zkušenosti bude chtít v Tokiu prodat podkošový tank Patrik Auda.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Pro český basketbal je olympijská účast zároveň další šancí, jak posunout vnímání a popularitu tohoto sportu u širší sportovní veřejnosti. "Je to skvělé pro všechny děti, které hrají basketbal. Vidí, že se může stát cokoliv i v tak malé zemi, jako je Česká republika, kde v posledních 20, 30 letech neměl basketbal takovou tradici. Nemluvme tady jen o Satoranském, Veselém, Balvínovi nebo Audovi. I ostatní hráči jsou nedílnou součástí národního týmu. A já jsem velmi šťastný i za ně," uvedl nedávno pro server CZ basketbal Ronen Ginzburg.

Těžké zkoušky s Francií a USA

Po Íránu na Čechy čeká úplně jiný kalibr – bronzoví medailisté z MS Francouzi s řadou opor z NBA. Podkošové hráče čekají souboje s jedním z nejlepších obránců světa Rudym Gobertem. Velmi slušnou sezonu za LA Clippers odehrál Nicolas Batum a rébusem pro spoustu obran umí být Evan Fournier z Bostonu.

Závěr skupiny pak nabídne snový duel s americkým Dream Teamem. A bude to jiná káva než před dvěma lety v Šanghaji. I přes řadu absencí olympijský turnaj ozdobí střelecká kouzla Kevina Duranta, Damiana Lillarda a do Japonska ihned po finále NBA zamířili také tři jeho účastníci – čerství šampioni Jrue Holiday s Chrisem Middletonem a talentovaný skórer Devin Booker. Tohle utkání na olympijském jevišti se může stát dalším památným momentem českého basketbalu.

Turnaj pak nabídne další hvězdy basketbalové současnosti – mistry světa Španěly s nestárnoucím duem bratrů Gasolových či MVP posledního mistrovství světa Rickyho Rubia. Argentinský útok povede míčový kouzelník z Denveru Facundo Campazzo a Slovince k historické olympijské účasti dotáhla vycházející star NBA z Dallasu Luka Dončič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články