Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Budeme se prát přímo o postup, vyhlašuje před olympijskou premiérou Jelínek

"Írán je soupeř, se kterým se asi budeme prát přímo o postup. Když se nám podaří vyhrát, mohli bychom se mu přiblížit," prohlásil před úvodním utkáním na letních olympijských hrách basketbalista David Jelínek. Třicetiletý křídelník, který si vydobyl respekt především jako sniper z tříbodové hranice, se představí v dresu národního týmu po pětileté pauze. Tokijskou kapitolu on a jeho parta v čele s kapitánem Tomášem Satoranským rozepíší už v noci. Zápas Česko-Írán vám nabídneme živě v neděli ráno od 3:00 na ČT Sport.

Basketbalista David Jelínek
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

David Jelínek, který hraje ve španělské ACB lize za Andorru, hovořil krátce před úvodním olympijským duelem o koncentraci. "Když ten důležitý zápas přijde, tak je to vždycky stejné, a je jedno, jestli je to na začátku, nebo na konci turnaje. Jde hlavně o nás, abychom byli připravení, podávali výkony, jaké bychom chtěli, a dokázali se zkoncentrovat," řekl.

Jelínek jako jediný z dvanáctičlenného kádru týmu kouče Ronena Ginzburga nebyl na přelomu června a července na kvalifikačním turnaji v kanadské Victorii. Poté co nahradil Patricka Samouru, se může těšit na první vystoupení v reprezentaci od června 2016.

"Těším se. Přeci jen je to po dlouhé době, a navíc v téhle úžasné atmosféře, i přesto, že nejsou diváci. Pořád je to ale olympiáda, takže se moc těším," uvedl Jelínek, který navazuje na svého otce a rovněž bývalého reprezentanta Josefa. Ten si ale olympijské hry nikdy nezahrál. Česko, potažmo Československo se na mužském turnaji pod pěti kruhy objevilo naposled v roce 1980.

Trénink českých basketbalistů na LOH v Tokiu
zdroj: ČTK, AP autor: Charlie Neibergall

Duel s Íránem je boj o zachování šance na postup do čtvrfinále

Jelínek až dosud v reprezentaci chyběl od doby, kdy se nedostal do týmu pro olympijskou kvalifikaci v Bělehradu. Bývalý hráč Badalony, Baskonie nebo Wloclawku startoval na mistrovství Evropy v letech 2013 a 2015, teď se ale může těšit na vrchol reprezentační kariéry a užívá si olympijskou atmosféru.

"Je to pro nás úplně jiné. Když je člověk na jakémkoliv jiném turnaji, tak je tam jenom s dalšími basketbalisty. Tady potká všechny možné jiné sportovce. Věřím, že na daný zápas se my budeme připravovat stejně jako za jakýchkoliv jiných situací," podotkl Jelínek.

Češi potřebují Írán porazit, aby měli reálnou šanci bojovat o postup do čtvrtfinále. Půjde o vůbec první duel celého basketbalového turnaje. "To si ani neuvědomujeme. Už ten samotný zápas na nás vytváří tlak, a jestli je to první zápas turnaje, to pro nás nehraje zásadní roli," dodal Jelínek.

Nominace českých basketbalistů na olympijské hry:

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice), Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA).

Pivoti: Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.), Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.).

Křídla: Lukáš Palyza (Nymburk), Blake Schilb (USK Praha), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.), David Jelínek (Andorra/Šp.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články