Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Britští stovkaři musí za doping sprintera Ujaha vrátit stříbro z Tokia

Reprezentanti Velké Británie musí vrátit stříbrnou medaili za štafetu na 4 x 100 metrů z olympijských her v Tokiu. Sportovní arbitrážní soud (CAS) potvrdil, že se její člen Chijindu Ujah provinil proti dopingovým pravidlům a musí být diskvalifikován. O cenný kov přijdou i jeho reprezentační kolegové Zharnel Hughes, Richard Kilty a Nethaneel Mitchell-Blake. Na druhé místo za vítěznou Itálii se ve výsledcích posune Kanada, bronz nově připadne sestavě Číny.

Britské kvarteto sprinterů na 4 x 100 metrů v Tokiu. Zleva: Chijindu Ujah, Zharnel Huges, Adam Gemili, Harry Aikines-Ary
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

"Přijímám dnešní rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu se smutkem. Chtěl bych vysvětlit, že jsem nevědomky užil kontaminovaný výživový doplněk a to byl důvod, proč došlo v Tokiu k porušení dopingových pravidel," uvedl Ujah v oficiálním prohlášení britského svazu. "Chci se omluvit svým týmovým kolegům, jejich rodinám a všem spolupracovníkům za to, jaký dopad to na ně mělo. Je mi líto, že je tahle situace připravila o medaile, na něž tak tvrdě dřeli a které si vrchovatě zasloužili. Toho budu po zbytek života litovat," dodal.

Ujahův vzorek odebraný v Tokiu obsahoval zakázané látky ostarin a S-23, což jsou selektivní modulátory receptoru androgenu (SARM) a pomáhají při tvorbě svalové hmoty. Mají podobné účinky jako steroidy.

Sedmadvacetiletý sprinter má od olympijských her předběžně zastavenou činnost. Jeho případem by se dál měla zabývala Jednotka pro bezúhonnost atletiky, která by měla rozhodnout o dalším postihu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články