Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Boj o fotbalové semifinále. Rozhodlo drama, prodloužení a penalty

Až prodloužení a penalty rozhodly o semifinalistkách v ženském fotbale na Olympijských hrách v Tokiu. Dramatický souboj sehrály Američanky s Nizozemím, kdy tým podržela zejména americká golmanka Lieke Martensová, když vychytala pokutový kop v 81. minutě a následně za svá záda pustila pouze dvě střely ze čtyř. K získání pátého zlata mistryně světa musí porazit Kanaďanky. Do druhého duelu o finále postoupily reprezentantky z Austrálie a Švédska.

USA porazily na penalty Nizozemsko a jsou v semifinále
zdroj: ČTK autor: Daniela Porcelli

Američanky hrály s Nizozemskem po prodloužení 2:2. V řádné hrací době vstřelila oba góly "oranjes" Vivianne Miedemaová, jež jako první hráčka skórovala desetkrát na jednom olympijském turnaji. Za USA zaznamenaly slepené branky v 28. a 31. minutě Sam Mewisová a Lynn Williamsová.

Nizozemky měly skvělou možnost rozhodnout v 81. minutě, ale pokutový kop Lieke Martensové zlikvidovala Alyssa Naeherová. Americká brankářka byla i hrdinkou v rozstřelu, kdy chytila pokusy Miedemaové a obránkyně Aniek Nouwenové. Postup USA po vítězství 4:2 v rozstřelu zpečetila čtvrtým proměněným kopem nejlepší hráčka světa za rok 2019 Megan Rapinoeová.

Na penalty postoupily do semifinále také Kanaďanky, které jsou mezi nejlepšími čtyřmi na OH potřetí za sebou. Po bezbrankových 120 minutách předčil severoamerický tým Brazílii s hvězdnou Martou.

V dalším dramatickém čtvrtfinále porazily Australanky 4:3 po prodloužení Británii. "Matildy" si přitom vynutily nastavení až v 89. minutě díky trefě Sam Kerrové, jež byla i jednou ze dvou australských střelkyň v dodatečné třicetiminutovce. Britkám nebyl nic platný hattrick Ellen Whiteové, i proto, že Caroline Weirová ve 101. minutě neproměnila penaltu.

Jako jediné postoupily po devadesáti minutách Švédky, které porazily 3:1 domácí Japonsko. Stříbrné olympijské vítězky z Ria vyhrály v Tokiu také čtvrtý zápas, v základní skupině předčily i USA.

Šampionky z roku 2016 Němky se na letošní Hry nekvalifikovaly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články