Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Basketbalisté hlásí změnu v nominaci. Mladého Samouru nahradil Jelínek

Kouč Ronen Ginzburg před odletem do Tokia avizoval jednu změnu v kádru oproti nedávné kvalifikaci. Čeští basketbalisté se představí v Japonsku místo Patricka Samoury z Cochise College z NJCAA se zkušenějším Davidem Jelínkem ze španělského celku Andorra.

"Po tom, co jsme se kvalifikovali a vlastně tím ukončili jeden blok, rozhodli jsme se taky dívat do naší nejbližší budoucnosti, tedy na kvalifikační okna o mistrovství světa a na domácí EuroBasket. Řekli jsme si, že by bylo dobré Davida přivést do týmu. On je dobrý hráč," uvedl Ginzburg.

Samoura v přípravě na kvalifikaci v červnu debutoval v české reprezentaci a kvalifikaci začal dokonce v základní pětce. "Patrick dostal skvělou příležitost být s námi během léta. Pro příští sezonu se ale vrací do školy v USA, kde bude v průběhu celého roku. Tím pádem ho nemůžeme nominovat na kvalifikační okna. To byl hlavní důvod toho rozhodnutí," doplnil Ginzburg, který chce Jelínka využít i v kvalifikaci na mistrovství světa.

Teď ale vyhlíží vstup do olympijského turnaje, který čeká jeho tým v neděli od 3:00 SELČ proti Íránu. "Měli jsme jeden vrchol před pár týdny, kdy jsme udělali historický úspěch pro národní tým. Je těžké být automaticky v tak krátké době připraveni na další vrchol. Doufám, že naše příprava byla ok. Teď je to ale o mentalitě hráčů. Já je ale znám, jsou to profesionálové. Jakmile padne první rozskok, budou maximálně soustředěni," prohlásil kouč.

Ginzburga už pohltila olympijská atmosféra. "Tady mi došlo, čeho jsme dosáhli. Třeba z našeho domu je vidět dům Srbů, který je bez národního týmu basketbalistů, stejně tak litevský... Je plno skvělých basketbalových zemí, které tu nejsou," podotkl.

Pod pěti kruhy se čeští basketbalisté představí poprvé od roku 1980, kdy v Moskvě startovalo tehdejší Československo. "Je to velký úspěch pro mě i hráče, ale také pro všechny lidi okolo týmu a na federaci. Je to pro ně dárek. Celé roky pracovali, aby se dosáhlo takového úspěchu," uvedl Ginzburg.

Věří, že stejně jako šesté místo na mistrovství světa v Číně v roce 2019 pomůže tento úspěch k dalšímu rozvoji basketbalu v Česku. "Je to skvělé pro všechny děti, které hrají basketbal. Vidí, že se může stát cokoliv i v tak malé zemi, jako je Česká republika, kde v posledních dvaceti, třiceti letech neměl basketbal takovou tradici. Nemluvme tady jen o Satoranském, Veselém, Balvínovi nebo Audovi. I ostatní hráči jsou nedílnou součástí národního týmu. A já jsem velmi šťastný i za ně," dodal Ginzburg.

Nominace českých basketbalistů na olympijské hry:

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice), Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA).
Pivoti: Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.), Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.).
Křídla: Lukáš Palyza (Nymburk), Blake Schilb (USK Praha), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.), David Jelínek (Andorra/Šp.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články