Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Bach nebude mít ve volbě protikandidáta a v čele MOV zůstane další čtyři roky

Už před volbou nového předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) je jasné, že v čele organizace zůstane na další čtyři roky Thomas Bach. Na středeční volební videokonferenci nebude mít sedmašedesátiletý Bach protikandidáta.

Thomas Bach na videokonferenci
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Bach se stal devátým předsedou MOV v září 2013, kdy nahradil Belgičana Jacquesa Roggea. Bývalý šermíř a olympijský šampion z Montrealu 1976 tehdy předčil dalších pět kandidátů.

Tentokrát žádného soupeře nemá, takže bude řídit světové olympijské hnutí do roku 2025. Pak jeho funkční období definitivně skončí.

V posledních letech Bach několikrát čelil kritice zejména kvůli postoji k ruskému dopingu a kvůli rozhodnutí MOV nechat start ruských sportovců na jednotlivých federacích. Navzdory výhradám zejména z řad sportovců má nadále podporu národních svazů i sportovních federací.

Vystudovaný právník je členem MOV od roku 1991, v letech 2000 až 2004 a 2006 až 2013 zastával funkci místopředsedy. Sedm let stál též v čele Německého olympijského výboru. Je autorem Olympijské agendy 2020, která mimo jiné zrušila limit pro počet sportů na OH nebo umožnila hostitelským městům přesunout některé soutěže do jiných oblastí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články