Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Bilesová odstoupila a Američanky smutní, v soutěži týmů byly senzačně lepší Rusky

Americké gymnastky překvapivě olympijské zlato ve víceboji družstev neobhájily. Tým, kterému naplno nepomohla největší hvězda současnosti Simone Bilesová, předčily sportovkyně ruského olympijského výboru. Třetí skončily rovněž velmi překvapivě Britky.

Bilesové se přeskok nepovedl a dostala na své poměry nízké skóre 13,766 bodu. Poté se už v soutěži neobjevila a organizace USA Gymnastics bez dalších podrobností uvedla, že čtyřiadvacetiletá hvězda nepokračovala ze zdravotních důvodů.

Zranění však Bilesová později popřela. "Jediné, co bylo zraněné, byla má pýcha. Po výkonu, jaký jsem předvedla, jsem už prostě nechtěla pokračovat," řekla devatenáctinásobná mistryně světa.

Bilesová pod tlakem

Bilesová v neděli vyhrála kvalifikaci víceboje a měla by startovat i ve finále na všech čtyřech nářadích. Zda bude skutečně na hrách pokračovat, není jasné. "Uvidíme. Budeme to brát den po dni a uvidíme, co se stane," řekla Bilesová, jež přiznala, že na ni dolehl tlak veřejnosti.

"Musím se soustředit na své duševní zdraví. Musíme chránit své duše a svá těla a ne jen dělat to, co po nás svět chce. Už si tolik nevěřím, asi je to tím, že jsem starší. Nechci udělat nějakou hloupost a zranit se, aby mě odnášeli na nosítkách. Olympijské hry jsou velká věc, musíte být připraveni na 100 nebo 120 procent, jinak si ublížíte," uvedla gymnastka, od níž se čekalo, že by mohla v Tokiu rozšířit svou sbírku na 10 zlatých medailích a stát se tak nejúspěšnější sportovkyní v historii OH.

Ruské gymnastky využily absence Bilesové k velkému triumfu. Kvarteto Lilija Achajmovová, Viktorija Listunovová, Angelina Melnikovová, Vladislava Urazovová nasbíralo 169,528 bodu. Američanky skončily druhé s více než tříbodovou ztrátou (166,096).

Rusky napodobily své mužské kolegy, kteří v Tokiu ovládli soutěž družstev o den dříve a k triumfu je inspirovali. "Díky nim jsme věděly, že je to možné, že se to dá. A svou šanci jsme nepromarnily," uvedla šestnáctiletá Listunovová.

Triumf zpečetila na závěrečných prostných Melnikovová, po jejímž bezchybném výkonu mohly Rusky slavit, že jako první tým na jakékoli soutěži po 11 letech porazily USA. "Věděla jsem, že to záleží na mně. Cítila jsem obrovské štěstí, protože jsem si uvědomovala, že jsme to dokázaly. Věděla jsem, že jsem odvedla svou práci," popsala první okamžiky po vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články