Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Američanky jsou opět ve finále a cílí na sedmé basketbalové zlato v řadě

Basketbalistky USA zvítězily v semifinále olympijského turnaje nad Srbskem 79:59 a zahrají si o sedmé zlato za sebou. Obhájkyně prvenství táhla Brittney Grinerová, která zaznamenala 15 bodů a 12 doskoků. Double double si připsala také Breanna Stewartová s 12 body a 10 doskoky. Mistryním Evropy nestačilo ani 15 bodů Yvonne Andersonové.

Utkání USA - Srbsko
zdroj: Reuters autor: Kareem Elgazzar

Američanky narazí v nedělním finále na domácí Japonky, které překvapivě porazily Francii 87:71 a slaví největší úspěch v historii.

"Jsme rády, že jsme se dostaly zase do bojů o zlato. Stále se máme v čem zlepšovat, ale líbí se mi ta soudržnost, kterou v týmu máme. Hráčky v základní sestavě odvedly dobrou práci a nastavily laťku i pro ty, které nastoupily z lavičky," řekla Sylvia Fowlesová, která už tři olympijská zlata má.

Svěřenkyně trenérky Dawn Staleyové rozhodly o svém pátém triumfu na turnaji už v první půli, neboť si vypracovaly osmnáctibodový náskok.

Nakonec zápas zakončily výhrou o 20 bodů a prodloužily svou neporazitelnost pod pěti kruhy na 54 zápasů.

Naposledy prohrály na OH v roce 1992 v Barceloně, kde braly bronz. V Japonsku mohou nyní triumfovat podeváté v historii.

"Máme už jen jeden cíl, a to vyhrát zlato," prohlásila Grinerová a Fowlesová doplnila: "Naší strategií je zůstat dál v klidu a pořád se basketbalem bavit. Tahle olympiáda není jako ty ostatní. Ať už narazíme na jakéhokoliv soupeře, určitě s námi bude hrát agresivně a musíme se s tím vypořádat. Musíme se dál soustředit na náš úkol a pokusit se vyhrát zlato."

Srbky čeká stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro boj o bronz. Tehdy uspěly, Francii porazily 70:63.

"Musíme zvednout hlavy. Prohrály jsme s USA a upřímně to není ani moc překvapení. Byly od začátku zápasu lepší, stejně jako po celý turnaj. Náš zápas ale teprve přijde a musíme dát všechno do boje o bronz," dodala srbská podkošová hráčka a autorka pěti bodů Jelena Brooksová.

O další překvapení se postaraly Japonky, neboť po vyřazení Belgičanek porazily i v semifinále úřadující vicemistryně Evropy z Francie. Do olympijského finále se dostaly poprvé. "Je to zase o něco větší vítězství než ve čtvrtfinále. Pořád se nám to daří posouvat výš a výš," radoval se americký trenér Japonek Thomas Hovasse.

Domácímu celku pomohla 17 body Himawari Akahoová, 18 asistencemi vytvořila olympijský rekord rozehrávačka Rui Mačidaová. "Není to krásné?" komentoval Hovasse její počin. "Celou dobu se cítíme sebevědomě. Ne že bychom to přeháněli, ale prostě nejsme z ničeho nervózní," doplnil kouč.

Japonky zopakovaly proti Francii vítězství v základní skupině, tehdy vyhrály 74:70. Nyní mají jistou první medaili z basketbalu. Dosud byly nejlépe páté v roce 1976. "Proti USA musíme odehrát životní zápas. Třeba se k nám přikloní štěstí. Abychom ale porazili Američanky, musíme bojovat naplno od úvodního rozskoku až do konce," řekl Hovasse.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články