Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Američané měli mocný medailový finiš a předčili Čínu, Češi jsou osmnáctí

Medailově nejúspěšnější zemí jsou po pěti letech znovu Američané. V závěrečném dnu olympijských her předčili Číňany se ziskem 39 zlatých a celkově 113 medailí. Česká výprava obsadila s 11 medailemi, z nichž byly čtyři zlaté, v pořadí národů osmnácté místo.

Američané se do čela pořadí národů protlačili až díky finálovým úspěchům basketbalistek a volejbalistek v závěrečném dnu. Na kontě mají díky tomu 39 zlatých medailí, o jednu víc než Čína, která má celkem 88 cenných kovů. Oproti Riu si ale Američané pohoršili, před pěti lety v Brazílii nasbírali sportovci USA 46 zlatých a celkem 121 medailí.

Třetí skončila v hodnocení národů s rekordní bilancí pořadatelská země. Japonsko na domácí olympiádě vybojovalo 27 zlatých, 14 stříbrných a 17 bronzových medailí. Dosud bylo maximem japonských sportovců 16 zlatých z olympijských her v Aténách v roce 2004. Také celkovou bilancí 58 cenných kovů překonali dosavadní nejúspěšnější vystoupení s 37 medailemi z aténských soutěžích.

Čeští sportovci získali v Japonsku nejvíce cenných kovů v historii samostatné republiky. O zlaté se postarali judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenisový pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Stříbrné medaile přidali střelec David Kostelecký, kanoista Lukáš Rohan, tenistka Markéta Vondroušová a oštěpař Jakub Vadlejch. A bronz mají šermíř Alexander Choupenitch, posádka deblkajaku Josef Dostál a Radek Šlouf a oštěpař Vítězslav Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články