Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Surfařské soutěže pro pařížskou olympiádu zřejmě uspořádá Tahiti

Surfařské závody na olympiádě v Paříži se v roce 2024 pravděpodobně uskuteční na Tahiti. Organizační výbor podle agentury AFP vybral ostrov ve Francouzské Polynésii jako dějiště soutěží z pětice uchazečů, jeho volbu ale ještě musí oficiálně schválit výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru.

Surfing
zdroj: ČTK/AP autor: Armando Franca

Tahiti, které od francouzské metropole dělí více než 15 tisíc kilometrů a časový posun dvanácti hodin, dostalo přednost před výrazně bližšími destinacemi. Dalšími kandidáty byly resorty Biarritz, Lacanau a Hossegor-Seignosse-Capbreton v jihozápadní Francii a surfařské středisko La Torche v Bretani.

Závodit by se podle návrhu mělo u vesnice Teahupoo na pláži, která je vyhlášená vysokými vlnami. Pravidelně se zde koná soutěž Billabong Pro, která je součástí světového okruhu.

Olympijskou vesnici by tu suplovaly dočasné montované domky, které by byly po skončení soutěží opět odstraněny. Výkonný výbor MOV se bude výběrem dějiště zabývat na zasedání 8. ledna.

Olympijská premiéra čeká surfaře příští rok v Tokiu. V Japonsku se bude soutěžit na surfařské pláži Curigasaki v Ičinomije v prefektuře Čiba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články