Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Sport ovlivní imunitu celého národa, upozornil Šuman k současné krizi

Současná krize se silně projevuje nejen v olympijských sportech, ale také v těch ostatních. Jak také uvedl místopředseda Českého olympijského výboru pro neolympijské sporty Filip Šuman, koronavirus mezi nimi nerozlišuje. Zároveň zdůraznil potřebu, aby se zachovala plnohodnotná organizační struktura, která zajistí sportování pro všechny i v budoucnu. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. V úterý budou k tématu dostihové sezony debatovat prezident Jockey Clubu ČR Josef Bečvář a ředitel závodiště ve Velké Chuchli Martin Pecka.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Myslím, že situace je úplně stejná, protože koronavirus rozhodně nerozděluje mezi olympijskými a neolympijskými sporty. To znamená, i pro nás je ta situace stejně komplikovaná. Každý jednotlivý sport se musel se situací vyrovnat po svém, podle toho, v jaké části sezony se nacházel," řekl Šuman ve Studiu ČT sport, jehož hosty byli také prezident České unie kolečkových sportů Martin Máčel, předseda Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek a dlouholetý trenér reprezentace ploutvového plavání Zbyněk Svozil.

"Samozřejmě to, že se nekonají olympijské hry, je líto i nám. Sportu chybí ten logický vrchol a i celková nálada ve společnosti. To, aby se soustředila na sport. To se musí do budoucna intenzivně vrátit," uvedl Šuman.

Kromě společenského rozměru má současná koronavirová krize také výrazné ekonomické důsledky u konkrétních sportů. "Dopady na jednotlivé sportovní kluby a svazy jsou samozřejmě velké. Kluby bude postihovat organizace akcí během letní sezony, kdy nebudou moci organizovat letní soustředění a klubové akce. Samozřejmě je to fáze partnerů, kdy jednotlivě s každým řešíte, jestli zachovají podporu, jestli případně budou moci tu podporu i navýšit. Protože český sport to bude opravdu nutně potřebovat," apeloval Šuman.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport o situaci v neolympijských sportech

Důraz na zachování organizační struktury sportu

V těžkých chvílích potřebuje sport podporu, zejména po finanční stránce. O tu se posledním rokem stará ministerstvo školství, od roku 2021 připadne přerozdělování peněz do gesce nově vzniklé Národní sportovní agentury.

"Jsem strašně rád, že je zde více a více příkladů ze zahraničí, kdy si státy uvědomují význam sportu a v tuto chvíli se snaží nějakým výjimečným způsobem sport podpořit, aby zachoval všechny lidi ve sportu, kteří se mu věnují a organizují ho, ať už jsou to trenéři, nebo organizační pracovníci," prohlásil Šuman. "Protože jak se česká společnost bude vyrovnávat nejen s tímto případem, ale i pokud světovou společnost postihne něco podobného, právě sport bude tím, co bude ovlivňovat imunitu celého národa," varoval.

"To znamená zdraví, to, jak se s tím budeme srovnávat. Bude potřeba, aby tady zůstala plnohodnotná organizační struktura tak, aby ve všech jednotlivých sokolovnách, tělocvičnách a sportovních halách dokázala zajistit sportování všech Čechů. V tuhle chvíli je opravdu udržení organizované sportovní úrovně naprosto zásadní," dodal Šuman.

Nahuštěný podzim může způsobit další komplikace soutěží

Na příštích letních olympijských hrách se budou rozdělovat medaile ve 33 sportech, ty další, neolympijské, ale trpělivě čekají na svou šanci, aby se zařadily do elitní společnosti. Pro Hry v Tokiu nově přibyly baseball, softbal, sportovní lezení, karate, surfování, skateboarding nebo basketbal 3x3.

Do programu olympijských her se chtějí ale mnohé další sporty zařadit. O slovo se hlásí třeba squash, hokejbal, ploutvové plavání nebo florbal. I tyto sporty však nyní čelí stejným problémům, jako je tomu u profesionálů.

"Protože jsme zástupci letních sportů, tak se žádná soutěž v podstatě nerozběhla a ani se nerozběhne. In-line hokejová liga byla zrušená. Rychlobruslení, skateboarding, všechno je zrušené a zkoušíme posunout na podzim. Uvidíme, zda to bude vůbec možné, ale zatím pracujeme s touto variantou," řekl Máčel.

"Na podzim těch termínů ale bude hrozně málo a termínová listina se bude těžko skládat. Problém ale vidím v motivaci sportovců, hlavně těch mladých, protože nevědí, na co se připravují," poukázal na fakt rušení tuzemských i světových akcí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články