Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zvláštní den Evy Samkové: po "hře na padanou" triumf a trocha saxofonu

Soči – Byly to pro Evu Samkovou zvláštní olympijské dny. Nejdříve si zkusila v trénincích "hru na padanou", při které si vyhodila dokonce rameno. Dnes si nazdobila knír v barvách trikolóry a nedala soupeřkám šanci ani v kvalifikaci, ani v žádné z vyřazovacích jízd. V bundě naruby ve zlaté barvě si prožila sen na olympijských stupních vítězů a ve studiu ČT si zahrála na saxofon.

Eva Samková slaví při medailovém ceremoniálu
zdroj: ČTK/AP

Ačkoli se zdálo, že vítězství bylo naprosto bezproblémové, přece jen má zlatá olympijská premiéra Evy Samkové silný příběh. Tréninky se jí příliš nevydařily – kromě vyhozeného ramena si ještě Samková pochroumala stehenní sval. "Evka je velká bojovnice. Říkali jsme si, že to, co se stalo včera a předevčírem, ji spíš posílilo," prohlásil šťastný trenér Marek Jelínek.

"První dva dny jsem na tom byla docela špatně. První den jsem spadla všechny čtyři jízdy. Druhý den jsem dojela až poslední, ale vypadlo mi rameno. Bylo to pro mě těžké, ale dneska to bylo docela v pohodě," popsala Samková.

Ještě po vítězné kvalifikaci si dvacetiletou snowboardistku vzali do péče profesor Pavel Kolář a fyzioterapeutka Hana Strachotová. "Byli jsme v buňce a udělali jsme tu provizorní ambulanci," řekla v nadsázce Strachotová.

Eva Samková:

"Ten sport je krásný, když se předjíždíme, ale trenér říkal, že je radši, že to bylo nudný."

Samková nenechala na sobě nic znát, psychické i fyzické problémy hodila za hlavu a triumfovala. V deštivém Soči uprostřed Olympijského parku pak poprvé při slavnostních ceremoniálech předávání medailí zazněla česká hymna.

"Bylo to zvláštní, protože jsem nikdy nečekala, že toho dosáhnu, a nikdy jsem o tom ani nesnila. Bylo to krásný, všichni Češi byli přede mnou, skandovali, zpívali jsme společně hymnu," popsala výjimečný okamžik česká snowboardistka.

Kromě snowboardu i koně a saxofon

Samková byla už odmala všestranná sportovkyně. Rodačka z Vrchlabí to do hor neměla daleko a začínala na lyžích. Učarovalo jí ale prkno, jen zprvu netrefila disciplínu. Když se dvakrát zranila při slopestylu, zkusila jízdu v korytě. A tam se naplno projevil její talent. "Nelíbí se mi sedět doma, tohle mě strašně baví - poznávat svět, nové příjemné lidi, k tomu jezdit a ještě vyhrávat," líčila před několika lety věčně usměvavá snowboardistka, nyní studentka vysoké školy ekonomie a managementu.

Samková také tančila, dělala gymnastiku či atletiku. Ve volném čase nebo když se chce odreagovat, jezdí doma v horách na koni či hraje na saxofon. Naposledy si hru na tento hudební nástroj vyzkoušela před kamerami České televize.

Samková je teprve pátou individuální zlatou medailistkou ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a dvakrát Martina Sáblíková. Neobává se, že by ji olympijské vítězství změnilo: "Budu žít normálně, jako jsem žila doteď. Budu jezdit, jak jezdím, a budu mít stejné kamarády a budu si to užívat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články