Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlato ze sdruženářské štafety mají Norové, Češi skončili sedmí

Soči - Poprvé od Nagana 1998 slaví zlato ze štafetového závodu norští sdruženáři, které k nejcennější medaili dovezl Jörgen Graabak. Na pásce předstihl Němce Riessleho, třetí skončili Rakušané. Tomáš Portyk dovezl české kvarteto na sedmé příčce poté, co si Češi oproti pátému místu po skoku o dvě pozice pohoršili. Dohromady na vítězné Nory ztratili Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk dvě minuty a 22 vteřin.

Jörgen Graabak v cíli štafetového závodu
zdroj: AP Photo autor: Matthias Schrader

Ve skoku nejdelší pokus z Čechů předvedl Churavý (125,5 metru), o metr a půl méně skočili Portyk a Dvořák - dostali ale mírně lepší známku za styl a nejlepším českým výsledkem po skoku tak bylo 113,9 bodu Tomáše Portyka. S převahou nejlepší výkon předvedl Nor Haavard Klemetsen skokem dlouhým 137,5 metru a jako jediný dostal přes 130 bodů (130,2). Čeští sdruženáři tak do štafety 4x5 km vyběhli s mankem 56 sekund na vedoucí Němce. Druzí byli s odstupem 7 vteřin Rakušané, o dalších 18 sekund zpět si stáli norští sdruženáři.

Za Němce rozbíhal Eric Frenzel, kterého na Hrách trápily horečky, jejichž vinou zřejmě přišel o druhé zlato ze závodu na velkém můstku. Nyní německý trenér nasadil Frenzela na první úsek – už po 1,5 km se však první tři štafety sjely a pokračoval pospolu, přičemž za Nory musel Magnus Moan stáhnout za takto krátký úsek všech 25 vteřin. Pavel Churavý jel spolu s japonským závodníkem na 5. místě, avšak nedokázal se ho udržet po všech 5 kilometrů a postupně odpadl. Do druhého úseku předávala na čele pohromadě norská, rakouská a německá štafeta, Tomáš Slavík vystřídal Pavla Churavého na šestém místě s mankem minuty a 23 vteřin.

Vítězná norská štafeta
zdroj: AP Photo autor: Matthias Schrader

Tomáši Slavíkovi začal utíkat japonský závodník hned v úvodu běžeckých pěti kilometrů, pozitivní alespoň bylo, že se za Američany nepřibližoval veterán Todd Lodwick. Na čele spolu jely všechny tři štafety a vydrželo jim to, běžeckým kvalitám Němce Björna Kircheisena navzdory, až na předávku. Slavík si udržel šesté místo a předával nejrychlejšímu českému běžci Miroslavu Dvořákovi se ztrátou bezmála dvou minut.

Na třetím úseku se konečně trochu roztrhal předek závodu díky nástupu norského sdruženáře Magnuse Kroga, avšak Nor zrychlil tempo až příliš pozdě – na stadionu už rozdíly de facto znovu neexistovaly. Do finální čtvrtiny štafetového závodu tak všechny tři družstva šly pohromadě – Rakousko (Stecher), Německo (Riessle) a Norsko (Graabak). Miroslav Dvořák předával Tomáši Portykovi jako šestý a ztrácel 2 minuty a deset vteřin.

Proti Tomáši Portykovi stály na jeho úseku sdruženářské veličiny a vynikající běžci Bill Demong (USA) a Alessandro Pittin (Itálie), které mu začínaly dýchat na záda. Při posledním průjezdu stadionem se střídaly na prvním místě všechny tři týmy a běžci si schovávali veškeré síly do závěrečného okruhu, tempo tvořil po většinu času Nor Graabak.

Nakonec se, když nikdo z běžců neměl dostatečnou kvalitu k tomu utrhnout ostatní, rozhodovalo až ve finiši: ze hry vypadl poté už záhy Mario Stecher a Graabak na pásce předstihl Němce Riessleho. Pro Nory jde o první zlato od naganských olympijských her v roce 1998. Tomáš Portyk nakonec šesté místo neudržel a těsně o vteřinu se před něho dostal Američan Demong - Češi tak skončili v devítičlenné konkurenci na sedmém místě.

Družstva - po skoku: 1. Německo (Riessle, Kircheisen, Rydzek, Frenzel) 481,7, 2. Rakousko 476,3/odstup pro běh -0:07, 3. Norsko 462,8/-0:25, 4. Francie 455,2/-0:35, 5. ČR (Portyk, Slavík, Dvořák, Churavý) 440,0/-0:56, 6. Japonsko 433,3/-1:05.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články