Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Zlaté medaile už jsou v Čechách, 21 olympioniků je doma

Praha - Obě české zlaté medaile ze zimních olympijských her v Soči už jsou v Praze. Snowboardcrossařka Eva Samková a rychlobruslařka Martina Sáblíková přistály v 16:35 na letišti ve Kbelích společně s dalšími 21 olympioniky. Následně se odebraly na Letnou, kde na ně v olympijském parku čekaly čtyři tisíce natěšených fanoušků.

Eva Samková a Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Obě zlaté medailistky vystoupily z letadla jako první, následované předsedou ČOV Jiřím Kejvalem. Samková mohla přistání sledovat přímo z kabiny pilotů, odkud přes okénko usilovně mávala na rodinu svého trenéra Marka Jelínka, která ji přišla na letiště přivítat stejně jako její rodiče. Na letišti vítal olympioniky také ministr obrany i fanoušci se speciálními olympijskými dorty.

Samková se Sáblíkovou poté zamířily rovnou do olympijského parku na Letné. "To, co jsem tu dnes viděla, bylo něco neuvěřitelného. Jsem za to hrozně ráda. Vidíme, že lidé podporují i naše malé sporty. Je to obrovská šance pro oba," pochvalovala si Sáblíková. "Myslím, že to byl super nápad, je to tu opravdu krásné. Obzvlášť v zimě v Praze je to skvělá možnost," připojila se i Samková.

Vedle Samkové a Sáblíkové byl na palubě leteckého speciálu ze Soči také lyžař Ondřej Bank, který skončil v olympijských závodech třikrát do desátého místa a po Bodem Millerovi je tak druhým nejlepším sjezdařem celých Her, co se týká univerzálnosti. Společnost jim dělala i vlajkonoška a slalomářka Šárka Strachová, krasobruslař Tomáš Verner či snowboardistka Ester Ledecká.

Sáblíková v Soči obhájila zlatou medaili v rychlobruslařském závodě na 5 000 metrů. Na trati 3 000 metrů získala stříbro a stala se tak jednou z nejúspěšnějších olympioniček v české historii. Samková pak ve snowboardcrossu jednoznačně dominovala, od kvalifikace až po finále své soupeřky jasně porazila a slaví tak největší úspěch své kariéry. Celkem česká výprava získala v Soči osm medailí, z toho pět zástupci biatlonu, kteří se ze Soči vrátí v pondělí večer.

Česká a Československá účast na ZOH a medailové zisky
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články