Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zimní olympiáda v Soči se hluboce prodraží

Moskva – Zimní olympijské hry v Soči přijdou Ruskou federaci pěkně draho. Olympiáda, která se má na jihu Ruska konat za dva roky, dosud vyšla na 1 400 miliard rublů (v přepočtu skoro 889 miliard korun). Původní plány přitom počítaly s investicí v řádu desítek miliard rublů.

ZOH Soči 2014
zdroj: Sochi PR

Ruská vláda později na podporu projektu vyčlenila dalších 250 miliard korun, které hodlala investovat do celkového rozvoje sportu a turistiky v Krasnodarské oblasti. Skupina Interros, vedená miliardářem Vladimirem Potaninem, která staví lyžařské středisko Roza Chutor, zvýšila svoje náklady bezmála desetkrát. V roce 2006 je odhadovala na 250 milionů dolarů, dnes již dosahují 2,3 miliardy dolarů.

Jako velice nákladná se ukázala výstavba bezbariérových bytů pro paralympioniky, o niž požádal Mezinárodní olympijský výbor. Skupina Interros byla donucena vynaložit více peněz i na zajištění bezpečnosti sportovišť a na stavbu dalších sjezdovek pro tréninky.

Pomoc? Ano, ale jen pro někoho

Výdaje na stavbu olympijských objektů v Soči překročil také miliardář Oleg Děripaska. Oproti předpokládaným 400 milionům dolarů se už vynaložilo 1,36 miliardy dolarů. Investoři se tak obávají o svoje zisky a žádají kompenzace od státu.

Pomoc od vlády sice přijde, ale dostanou ji pouze podnikatelé, kteří investovali do objektů pro olympijské hry. Ti, kteří zahájili svoje projekty ještě předtím, než jihoruské město olympiádu získalo, mají podle ministerstva pro regionální rozvoj smůlu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články