Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Závod emocí – Jansrudova kýčovitá pohádka a Millerovy slzy

Soči – Byl to závod plný velkých a silných emocí. Vítěz super-G Kjetil Jansrud ještě loni ležel po pádu v téže disciplíně na mistrovství světa v nemocnici s přetrženým vazem v levém koleni. Dnešním triumfem navázal na bronz ze sjezdu a jako první muž získal v Soči v alpských disciplínách dvě medaile. Američan Bode Miller se zase díky bronzu ze superobřího slalomu stal v 36 letech nejstarším olympijským medailistou v alpských disciplínách.

Bode Miller
zdroj: ČTK/AP

"Tenhle okamžik jsem měl v hlavě po celou dobu, co jsem byl zraněný, po celou dobu rehabilitace," prohlásil osmadvacetiletý Jansrud. "Když to ale opravdu dokážete, je to stejně úplně něco jiného," radoval se Nor, jenž svou cestu z nemocniční postele k olympijskému zlatu označil za kýčovitou pohádku a ještě při vyhlášení vítězů stále kroutil nevěřícně hlavou.

"Je to úplně šílené. Vůbec jsem to nečekal," přiznal Nor, jenž na předchozích hrách ve Vancouveru získal stříbro v obřím slalomu. Při návratu se motivoval nápisy "Soči 2014" na náčiní a vybavení v rehabilitačním centru v Oslu. "Teď to tam budu muset jít všechno umýt. A napíšu tam Pchjongčchang 2018," smál se Jansrud, jenž se do světového poháru vrátil až v listopadu.

V Soči šokoval už bronzem ve sjezdu, který fanoušci v Norsku slavili jako "největší comeback od dob Lazara". Týmový lékař Lars Engebretsen dokonce hovořil o medicínském zázraku.

V superobřím slalomu prodloužil Jansrud olympijskou nadvládu norských lyžařů a převzal štafetu po Kjetilu Andrem Aamodtovi, jenž triumfoval v letech 1992, 2002 a 2006, a Akselu Lundu Svindalovi, který vyhrál před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Millera vzpomínal na mrtvého bratra

Američan Bode Miller vzpomínal v cíli na svého mladšího bratra Chelona, který loni v devětadvaceti letech zemřel po epileptickém záchvatu. "Když jsem loni bratra ztratil, bylo to strašně těžké pro mě, mou rodinu, nás všechny," svěřil se. Po závodě jen těžko zadržoval slzy. "Byla to prostě spousta emocí. Když to dneska vycházelo tak, jak to vycházelo, všechno mi připadalo tak nefalšované a propojené. Bylo toho na mě hodně," řekl.

Zkušený Američan startuje už na páté olympiádě a dnešní bronz je jeho šestou olympijskou medailí. Víc jich získal jen legendární Nor Kjetil-Andre Aamodt, který jich má ve sbírce osm. Po zklamání ze sjezdu a superkombinace se udržel na stupních vítězů navzdory chybě na závěrečném skoku, o třetí místo se podělil s Kanaďanem s českými kořeny Janem Hudcem.

Připustil, že se cítí starý, ale své výkony si pochvaloval. "Mám pocit, že lyžuju skoro nejlépe ve svém životě," pochvaloval si. Když je srovnáván s legendami, jako jsou Aamodt, další Nor Lasse Kjus nebo Rakušan Hermann Maier, cítí hrdost. "Není to něco, o čem bych pravidelně přemýšlel, ale ve chvílích, kdy na to pomyslím, to bývá ohromné," dodal čtyřnásobný mistr světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články