Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Záruba: Širší kluziště může být na turnaji problém

Praha – Až ostrý zápas se Švédskem podle reprezentačního kouče Aloise Hadamczika napoví, jak se hokejisté vyrovnají se změnou kluziště. To se vrací k "evropským" rozměrům a je tak o čtyři metry větší. "Problém může být v tom, že se nemusí přizpůsobit tak rychle," myslí si šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba. Přímý přenos Studia Soči začíná v 17:30, utkání pak o půl hodiny později. Vše pod dohledem kamer ČT sport a našeho webu.

Hokejisté poprvé odtrénovali v kompletním složení
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na posledních zimních olympijských hrách ve Vancouveru se hrál hokejový turnaj na užším kluzišti s rozměry 60 x 26 metrů. To svědčilo kanadskému výběru, který nakonec zvítězil ve finále nad Spojenými státy 3:2. Mezinárodní hokejová federace se nicméně na Hrách v Soči vrací k původnímu modelu 60 x 30 metrů.

"Ty čtyři metry hrají docela velkou roli jak pro obránce, tak i pro útočníky," zdůrazňuje Záruba. "Pro brankáře je to zase problém s trochu jinými úhly odrazů kotoučů z rohů," dodává. Útočník z NHL si nicméně bude muset zvyknout na zcela novou situaci. "Na užších zámořských kluzištích, pokud útočící hráč u mantinelu v útočném pásmu udělá kličku, obehraje v situaci jeden na jednoho soupeře, tak je prakticky hned v šanci. Tady to neplatí," vysvětluje Záruba s tím, že hokejista je nucen udělat ještě dva tři kroky navíc. "Během té krátké dráhy může být znovu atakován," tvrdí šéf olympijského vysílání ČT.

"Na základě našeho výzkumu turnajů od roku 1972 víme, že šířka a herní styl nerozhoduje. Vždy vyhraje nejlepší," uvedl před třemi lety šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel, i když přiznal, že federace brala v potaz obě varianty. "Nakonec rozhodlo, že se hraje v Evropě, a budeme respektovat zvyklosti," dodal.

Záruba upozorňuje, že další nezvyk přinese širší kluziště v pohybu obránců. "Oni pozičně nemohou vykrýt tolik akcí soupeře, je tam potřeba si ve středním pásmu najíždět trochu jinak. Nicméně pro obě skupiny hráčů je to dost výrazná změna. Jak říká Jaromír Jágr, na širokém typu kluziště je to úplně nový sport," dodává.

Jágr ale upozorňuje, že v tom Češi nejsou sami. "Čeká to všechna mužstva s hráči z NHL, kteří si na to musí zvyknout. Jde o to, komu se to povede nejdřív," tvrdí ikona národního týmu. Ani Záruba nechtěl konkretizovat, za jak dlouho kluziště týmu sedne. "Chvilku to trvat bude. I když většina hráčů z té evropské části turnaje na tomhle kluzišti vyrostla."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články