Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Za úspěchy Samkové stojí také sochař, kaskadér a Kanaďan

Soči – Co vlastně stojí za úspěchem zlaté snowboardcrossařky Evy Samkové? Kromě nesporného talentu a píle jsou to i lidé, kteří jsou tak trochu v zákulisí. Například kanadský servisman nebo trenéři. A co člověk, to zajímavý příběh. Triumf Samkové sledovali všichni s velkým dojetím.

Servisman Trorrier: Eva má nejrychlejší prkno na světě

Už loni měla Eva Samková na to, aby drtila svět ve snowboardcrossu. Jenže jí nejezdila prkna a trenéři láteřili. Olympijská motivace tak způsobila, že Samková sáhla pro renomovanou značku Oxess a vydupala si nového servismana J. P. Trottiera z Kanady, který se stará o skluznice. I to byl střípek do její zlaté olympijské mozaiky. "Ale rozhodně ne klíčový," zavrtěl hlavou Trottier.

"Eva je závodní kůň. My jsme tady od toho, abychom jí pomohli. Nejsou tu jen servismani, ale také trenéři, každý je kousek do týmu," uvedl po zlatém úspěchu Kanaďan. "Ale je jasné, že voskování je samozřejmě potřeba, protože každý tým to používá," pravil. Trottier až do olympijských her ve Vancouveru pracoval pro kanadský tým, potom byl rok u Francouzů. Pak na dva roky od snowboardingu odešel, až dostal nabídku právě od českého týmu. Napsal mu Michal Novotný, průkopník této disciplíny v Česku.

"Jenže já vydělával docela velké peníze, ale pak přišla nabídka, které jsem nemohl odolat," uznal servisman. "Věděl jsem, že Eva (Samková) má velkou šanci vyhrát olympiádu, tak jsem chtěl pomoct. Michal (Novotný) je navíc můj dobrý kamarád, všechno vyšlo," radoval se. Trottier byl nadšený nejen z dnešního výsledku, ale i z toho, jak skvělá nálada panuje v českém týmu. "Mám nabídku, abych se doma do té práce vrátil, ale myslím, že se nevrátím," prohlásil.

Trenér Flejšar: Sochař, který pomohl vytesat talent

Jakub Flejšar strávil se Samkovou sedm let a učil ji základy snowboardingu. Už před sezonou Flejšar oznámil, že jako trenér letos končí. "Nebývám nervózní, ale teď jsem byl," přiznal. "Brečel jako malý dítě," prozradil na něj s úsměvem další trenér v partě snowboardistů Marek Jelínek. "Spadl ze mě ten stres," řekl Flejšar, jako by se omlouval. Věděl, že Samková má na to, aby vyhrála. Jenže... "Je to snowboardcross a bylo to o tom, že nesměla udělat chybu. Říkal jsem si, že to dotáhnu na tu olympošku a pak skončím. Teď jsem z toho naměkko," přiznal.

Před závodem byl na trati, aby do vysílačky hlásil podmínky v náročné poslední klopené zatáčce a skoku. "Jako jedna z mála holek si tam (Samková) přibrzdila. Koukal jsem, do čeho se tam dopadá. Nakolik je to tam měkký, nakolik by jí to mohlo vyškolit. Podle toho by to jela na bezpečí, nebo by to tam kouřila," popsal svou dnešní "zlatou" práci. Samkovou potkal poprvé před šesti sedmi lety. "To bylo snad poprvé a naposled, kdy nic neříkala a jen očumovala. Jinak jí je plná místnost," smál se Flejšar. Díky tomu, že ji zná odmala, ví, co na ni platí. "Ona je chytrá, když jí to člověk vysvětlí, tak jí to dojde," řekl na adresu dvacetileté závodnice.

Trenér Jelínek: Museli jsme ji brzdit

Trenér Samkové a kaskadér Marek Jelínek si během jinak suverénní cesty své svěřenkyně na vrchol přece jen prožil horkou chvíli. V semifinále totiž Samková v přemíře snahy přelétla skok a zavrávorala. "Byla tak rychlá, že jsme ji museli brzdit," uvedl Jelínek. "Pak to zase přelítla úplně dolů a už jsme mysleli, že už prostě nevyjede. Ve finále si přibrzdila a bylo to dobré. Jezdí tak rychle, že by snad zařízla i několik chlapů," byl přesvědčen.

Jelínek je hlavním odborníkem přes techniku jízdy: Jak přejíždět boule, jak tlumit skoky. "Víme, jak by to fyzikálně mělo vypadat. Ostatní to nevědí, máme náskok," řekl kouč. Snowboardcross je dnes ale o kus dál. "Samozřejmě se to posunulo a svět nás nyní bude kopírovat, ale Eva (Samková) výkonnostně poroste. Je jí dvacet, bude rychlejší, silnější a zkušenější, bude mít v hlavě víc klidu, takže můžeme udělat ještě velký kus práce," věřil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články