Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

WDR: Ruští sportovci si pomáhají vdechováním xenonu. Jde o doping?

Berlín - Německá televizní stanice WDR podezírá ruské sportovce z nekalého jednání. Rusům prý měla k zisku 33 medailí a vítězství v hodnocení zemí na Hrách v Soči pomoci dosud veřejně nepříliš známá metoda inhalování xenonu. Tento vzácný plyn podněcuje tvorbu hormonu erythropoietinu (EPO) v těle a nepřímo tak napomáhá ke zlepšení výkonnosti. Ačkoliv dodávání EPO do lidského organismu je ve sportu zakázáno, není zatím jasné, zda se dá vdechování xenonu kvalifikovat jako doping. 

Zlatá ruská štafeta
zdroj: ČTK/AP

Podle WDR je užívání xenonu v ruském týmu rozšířené už od olympijských her v Aténách 2004. Ministerstva sportu a obrany v dokumentech doporučovala jeho využití "s cílem zvýšit výkonnost sportovců". Také proto, že tento plyn nesledovala Světová antidopingová agentura (WADA).

S xenonem coby prostředkem pro zlepšení výkonnosti ve sportu nemají dosud antidopingoví pracovníci žádné zkušenosti. Podle dopingového analytika Maria Thevise z kontrolní laboratoře v Kolíně nad Rýnem ani nemohlo být užívání plynu stávajícími metodami odhaleno.

Evropští vědci dosud testovali účinnost xenonu je na zvířatech. "Během jednoho dne, 24 hodin, stoupla produkce EPO z hodnoty 1,6 na 160 procent. To je výrazné zvýšení," uvedl Thevis. Podle něj je pravděpodobné, že stejný účinek by mělo užívání xenonu i u lidí.

WADA: Budeme inhalaci xenonu řešit

Prezident WADA Craig Reedie přislíbil, že jeho organizace informace prověří. "Naše komise, která dohlíží na seznam zakázaných látek, se bude případem rychle zabývat. Hned na příštím jednání po olympijských hrách se bude téma inhalace plynu řešit," řekl skotský funkcionář.

"Musíme najisto vědět, zda se jedná o doping a zda při případném vyšetřování nebude možné říct, že regule nehovoří jasně," doplnil bývalý šéf WADA Dick Pound, jenž má však jasno: "Tato metoda byla vyvinuta výhradně kvůli tomu, aby zvýšila výkonnost - pro mě to je doping," řekl. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články