Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výhrůžka terorismem v Soči přišla i českým olympionikům

Praha - Také Českému olympijskému výboru (ČOV) někdo v e-mailu vyhrožoval teroristickými útoky na olympiádě v Soči. Organizace včera předala případ policii, která nyní věc vyšetřuje. Od středy dostaly podobné e-maily výbory pěti evropských zemí, Spojených států či Mezinárodního olympijského výboru. Podle organizátorů Her ovšem výhrůžky nepředstavují reálné nebezpečí.

Sport
zdroj: ČT4

"Věc jsme předali české policii a Mezinárodnímu olympijskému výboru. Podle MOV by však tento e-mail neměl představovat bezpečnostní riziko," uvedl v tiskové zprávě generální sekretář ČOV Petr Graclík. "Bezpečnostní opatření v Soči budou důkladná. Z komunikace s pořadateli víme, že nepodceňují nejmenší detail. Jsme přesvědčeni, že zajistí bezpečnost všech," doplnil Graclík.

"Myslíme si, že jde o provokaci, a doporučujeme kolegům z dalších zemí tomu nevěnovat pozornost. Jsou přijata všechna nutná opatření a bezpečnost bude zajištěna," zdůraznil předseda ruského olympijského výboru Alexandr Žukov. Zástupci ČOV jsou s ruskými organizátory i příslušnými místními úřady v denním kontaktu. Budou se také účastnit pravidelných porad na úrovni policejních prezidií jednotlivých zemí.

Doklady stále u sebe

ČOV a Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučují návštěvníkům Her dodržet nezbytná opatření během pobytu v Rusku. "Nabádáme fanoušky, ať dodržují pokyny pořadatelů a na místě u sebe nosí neustále cestovní pas, pořídí si jeho kopii, uloží si čísla na linku konzulátu v Soči a naše velvyslanectví v Moskvě," uvedl Graclík.

O teroristické pohrůžce jako první informoval Maďarský olympijský výbor. Posléze se přidaly další země s tím, že výhružky v angličtině a ruštině jsou vágní a podle vyjádření MOV provokativní a nepředstavují vážnou hrozbu. Podle některých zdrojů jde o oběžníkový e-mail.

Už měsíc před olympiádou, která začne 7. února, zavedlo Rusko po sebevražedných atentátech ve Volgogradu přísná bezpečnostní opaření. Soči leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů. Ruská tajná služba varovala před černou vdovou, dvaadvacetiletou Dagestánkou, která se má pokusit o teroristický útok.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články